sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Koronatoimet - kaikkien aikojen nigerialaiskirje



Nigerialaiskirjehuijaus toimii niin, että tavalla tai toisella kohteelle luvataan huomattava rahasumma tai arvotavaraa, kunhan hän vain antaa hieman rahaa byrokratian hoitamiseksi. 

Sitten kohteelta lypsetään koko ajan suurempia summia erilaisiin tekosyihin vedoten, ja kohde maksaa, koska ns. sunk cost fallacy alkaa ottaa vallan: sen sijaan, että kohde toteaisi, että hän ei tule koskaan mitään miljoonia näkemään ja että huijarille menetetty raha on vain hyväksyttävä tappioksi, hän jatkaa rahan antamista, koska on jo sijoittanut huijaukseen rahaa. Hän ajattelee, että muuten huijarille aiemmin annetut rahat menevät "hukkaan", mutta jos hän jatkaa rahan antamista, ehkä ne miljoonat sieltä joskus tulevat. Sunk cost on ilmiö, johon kaikki joskus sortuvat: laitetaan vaikkapa lisää rahaa hedelmäpeliin, koska sinne on jo menetetty rahaa ja niiden takaisin saamista toivotaan, vaikka järkevää olisi lopettaa, jotta tappiota ei tulisi enempää.

Ja me elämme aikaa, jossa meistä jokainen on kautta aikain laajamittaisimman nigerialaiskirjeen kohteena, ja tämä nigerialaiskirje kulkee mm. nimillä "yhdessä tästä selvitään" tai arkisemmin "koronatoimet". 

Kun pandemia alkoi, monet suhtautuivat jopa omituisen innostuneesti asiaan. Oli kivaa, kun ei tarvinut lähteä aamulla kouluun tai töihin ja pystyi vain viettämään päivät vaikka Netflixin parissa. Osa suhtautui pandemiaan kuin festareihin: järjestettiin parvekedarudeja sekä ikkunanalleja ja parvekkeille ripustettiin "#kyllätästäselvitään"-lakanoita. Vanhuksia haluttiin auttaa ruokaostoksissa ja heille järjestettiin pihakonsertteja.

Sitten palattiin todellisuuteen: eristys kotona ei olekaan kovin kivaa, kun sinut on siihen kehotettu ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Tulee ahdistusta, yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia. Parisuhteet hajoavat ja perheissä riidellään, kun omaa tilaa ei ole, ja lasten etäopetus tuo vanhemmille uuden stressin aiheen. Nyt ei soiteta parvekedarudeja vaan halutaan vain, että elämä olisi taas normaalia. Ja se hinta, mitä paluusta normaaliin ollaan valmiita maksamaan, nousee koko ajan.

Ensin sanottiin, että noudattakaa ohjeistuksia käsihygieniasta ja turvaväleistä, niin pandemia talttuu ja voidaan taas elää normaalisti. 

Kansa totteli, pandemia ei kadonnut, ja hintaa normaalille elämälle nostettiin: yrityksiä määrättiin suljettaviksi, liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia otettiin käyttöön, ja maskeja, joita THL ja hallitus olivat vielä hetkeä aiemmin kutsuneet vaarallisiksi Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen tuella, suositeltiin käytettäväksi. Kunhan vain kestetään nämä rajoitukset, niin sitten voidaan jatkaa elämää. Mutta eipä tietenkään voitu. Sitten alettiin rokottaa kansaa rokotteilla, jotka oli kiirehditty markkinoille ja joiden on havaittu aiheuttavan jopa kuolemia. 

Rokotetta odotettiin kuin Jeesuksen uutta tulemista ja samalla hurmoksella, mutta sitten tulikin ikävä yllätys: rokotettukin joutuu noudattamaan edelleen samoja turvaohjeita kuin muutkin, koska rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa tautia vaikkeivät itse viruksesta sairastuisi. Sitten sanottiin, että kunhan kansaa on tarpeeksi rokotettu, niin meillä on laumasuoja ja palataan normaaliin elämään. Noh, samaan aikaan uudet variantit koronasta ilmaantuivat ja kävi ilmi, ettei Suomessa laajalti käytetty AstraZenecan rokote suojaa koko ajan yleistyvää Etelä-Afrikan varianttia vastaan, joten hinta nousi taas: pitää odotella se uusi, suojaavampi rokote, ja kunhan sillä on rokotettu koko kansa, kaikki on taas hyvin.

Rajoituksia, sääntöjä ja vaatimuksia tulee vaihe vaiheelta lisää, ja kansa tottelee toivoen, että ehkä tällä kertaa voidaankin kohta palata arkeen. Mutta koskaan ei luvattua paluuta normaaliin ole tullut, eikä sitä tule.

Uskoisin, että jotkut lukijat vielä tässä kohtaa ajattelevat, että ehkäpä kyse on vain siitä, että hallituksessakin aidosti uskottiin paluun normaalin tulevan, jos viimeisimpiä ohjeistuksia noudatetaan, mutta yksi sana osoittaa, että tämä ei pidä paikkaansa, ja päättäjät kyllä tietävät, etteivät heidän määräyksensä tule tuottamaan paluuta arkeen, ja todisteeksi riittää yksi sana: laumasuoja. 

Koronavirusta vastaan on mahdotonta saavuttaa laumasuojaa, koska virus mutatoituu koko ajan. Siksi influenssakin tappaa satoja suomalaisia vuosittain, vaikka kyseinen virus on ollut vakiovieras useiden sukupolvien ajan. Uusi rokotetekin sitä vastaan on kehitettävä lähes joka vuosi, koska valmistajien on pyrittävä ennakoimaan, miten influenssa tulee mutatoitumaan ja valmistaa rokotteensa sen ennusteen perusteella. Siinä on syy myös sille, miksi flunssapiikin teho vaihtelee niin paljon vuosittain mitättömästä suojasta varsin hyvään suojaan. Mutaatiot kun ovat arvaamattomia.

Korona ei ole kuin tuhkarokko, jota vastaan on mahdollista tuottaa laumasuoja.

Tuhkarokkoviruskin mutatoituu, mutta sen tehdessään se menettää aina ne proteiinit, joilla se pääsee ihmissoluun tarttumaan, joten mutaatiot eivät sairastuta ihmisiä. Nykyajan tuhkarokkorokote perustuu samaan viruskantaan kuin 50 vuotta sitten. Korona taas toimii kuin influenssa, eli rokotevalmistajat ovat jatkuvassa kilpajuoksussa virusta vastaan, ja virus on aina useita askelia edellä.

Aivan yhtä merkittävä seikka laumasuojan mahdottomuuden puolesta on se, miten koronarokotteiden toimintatapa eroaa useimmista rokotteista: ne eivät estä infektiota vaan toimiessaan vain Covid-19-taudin puhkeamisen, joten rokotettu voi toimia edelleen taudin levittäjänä. Israelilaistutkimuksen mukaan rokotettujen kantajien kehossa on koronavirusta mutta selvästi vähemmän kuin rokottamattomilla koronan kantajilla on. Määrä on kuitenkin hyvinkin riittävä muiden tartuttamiseen. Tutkimuksessa havaittiin myös rokotteen tehon olevan selvästi heikompi uusia variantteja vastaan. Tutkimus oli vielä pienimuotoinen ja siinä käsiteltiin vain Pfizerin rokotetta, joka suojaltaan on valmistajan mukaan rokotteista tehokkain, mutta jonka on sittemmin havaittu olevan tehoton Afrikka-varianttia vastaan.  

Nature-lehden haastattelema Shweta Bansal, matemaattinen biologi Georgetownin yliopistosta, sanoikin asiasta näin: "Laumaimmuniteetti on merkityksellinen vain, jos meillä on tartuttamisen estävä rokote. Jos ei ole, ainoa tie laumaimmuniteettiin on, että kaikki rokotetaan.“. Yle on julkaissut jutusta suppean suomennoksen, joka löytyy täältä, mutta suosittelen alkuperäisen, kattavamman jutun lukemista, jos englannin taitoa vain löytyy.

Ja tilannehan on, että tällä hetkellä kaikki rokotteet perustuvat samaan periaatteeseen, eli ne eivät estä infektiota vaan sairastumisen. Tämä voi kuulostaa hämmentävältä, koska monien korvaan infektio ja sairastuminen kuulostavat synonyymeiltä, mutta sitä ne eivät ole, ja helpoin tapa selittää asia on oireettomat kantajat, joita koronapotilaissa on paljon. Heillä on infektio, mutta he eivät sairastu.

100 %:n rokotekattavuutta ei koskaan voida saavuttaa, koska aina on ihmisiä, jotka terveydellisistä tai muista syistä jättävät rokotteen ottamatta. Ja vaikka tämä maaginen luku saavutettaisiin, rokotteiden tehokkuus estää laumasuojan: se kun on tuotteesta riippuen 60-95%, mutta yksikään valmistaja ei väitä tuotteelleen sataprosenttista suojaa. Erittäin hyvä 90% suojakin tarkoittaisi Suomessa täydellä rokotekattavuudella yli puolta miljoonaa ihmistä, jotka edelleen voivat sairastua viruksesta, ja heidän kehoissaan voi syntyä uusia variantteja. Ja vaikka rokotteiden teho olisi sataprosenttinen, variantit tekisivät siitäkin laumasuojasta vain hetkellisen. Edes täysi rokotekattavuus ei tuottaisi laumasuojaa, koska jo nyt rokotteet ovat varianteista jäljessä, ja ihmisille jaellaan rokotteita, jotka eivät suojaa esim. Etelä-Afrikan variantilta. 

Joten on vaikea kuvitella tilanne, jossa joka ihmisellä olisi niin ajantasainen rokote, että se suojaisi kaikilta liikkeellä olevilta varianteilta. Ja koska eri maissa rokotetaan eri tahtiin ja erilaisella innokkuudella, aina on paikkoja, joissa tauti jyllää, joten aina on myös mahdollisuuksia uusille varianteille, ja tarvitaan vain yksi ihminen tuomaan sellaisen maahan, ja tietysti myös Suomen sisällä voi syntyä uusia variantteja: kun AZ:n tai Pfizerin rokotteet saaneet voivat sairastua Afrikka-varianttiin, heidän kehoissaan voi kehkeytyä entistäkin vastustuskykyisempiä versioita viruksesta, mikä tekisi koko rokotushankkeen tulokset tyhjäksi kertaheitosta.

Hallituksemme on siis asettanut normaaliin elämään paluun kriteeriksi tavoitteen, jota ei koskaan voida saavuttaa, eikä yksinkertaisesti ole mahdollista, etteivätkö he tietäisi siitä, ettei laumasuoja koronaa vastaan ole mahdollinen. Päättäjät konsultoivat jatkuvasti virologian ja muiden terveydenhuollon alojen ammattilaisia, jotka tietävät koronan laumasuojan mahdottomuuden ja ovat epäilemättä tästä asiasta hallitusta informoineet. Ja mikäli meillä olisi hallitus, jonka osaamiseen voisi luottaa, heidän voisi olettaa tämän asian tietävän ilman, että jonkun on se heille kerrottava.

Tässä nigerialaiskirjeessä ei vaadita rahaa - tosin sitäkin on mennyt massatyöttömyyden, konkurssien ja muiden kansantaloudelle koituneiden vahinkojen muodossa - vaan tietynlaista käytöstä. Kunhan vain teet vielä tämän, saat palkintosi eli normaalin elämäsi takaisin, ja kuten kaikissa nigerialaiskirjehuijauksissa, palkintoa ei tule, vaikka kuinka tottelisit huijarin ohjeita. 

Mutta eikö rokotepassi pelastaisi meitä?

Itse asiassa puheetkin rokotepassista, jota vaadittaisiin matkustamiseen ja jopa ravintolassa tai kuntosalilla käyntiin ovat todiste päättäjien hyväntahtoisuutta vastaan. Maailma on väärällään koronaa huomattavasti vaarallisempia tauteja, joita vastaan on rokote, mutta kukaan ei ole ehdottanutkaan, että pitäisi ottaa käyttöön todistus rokotteesta hinkuyskää, tuhkarokkoa, sikotautia tai vesikauhua vastaan, vaikka tämän kaltaiset taudit tappavat vuosittain ympäri maailmaa paljon enemmän ihmisiä kuin korona. Miksi ei? Koska koronapassissa ei ole kyse terveydestä vaan kontrollista.

Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa suunnitellaan jopa kasvojentunnistusjärjestelmää, jolla rokotetut saisivat sisäänpääsyn pubeihin ja kauppoihin. Koronarokotepassi on käytännössä henkilöllisyystodistus, joka sisältää lain mukaan arkaluonteiseksi laskettavaa tietoa eli terveystietoja. Tällaisen passin käyttöönotolle on paljon hyötyjiä. Lisää valvontaa, määräysvaltaa kansalaisiin ja pääsyä heidän tietoihinsa toivovalle poliitikolle koronapassi on mitä hyödyllisin hallinnan väline. 

Lääketehtaille, jotka itse asiassa ovat kaikista liiketoiminnan aloista eniten poliitikkojen lobbaamiseen rahaa käyttävä ala, rokotepassi on taivaan lahja. Pelkästään Brysselissä toimii lähes 200 lääketehtaiden lobbaajaa, joiden ainoa tehtävä on syytää rahaa siihen, että EU tekisi heille edullisia päätöksiä. Kun koronapandemia alkoi, lääketehdas Novartis International kasvatti lobbausbudjettiaan 3,5-kertaiseksi aiemmasta ja Biogen Inc. liki 4,5-kertaiseksi. En löytänyt nettihaulla ainuttakaan lääketehdasta, joka ei olisi nostanut lobbausrahoitustaan alkuvuodesta 2020, ja keskimääräinen budjetin nosto oli 55%.

Lääketehtaat vainusivat rahan ennen kuin poliitikot olivat edes ehtineet arvata, että pandemia olisi tulossa.

Edellä mainitut budjettinostot tehtiin enimmäkseen jo tammikuussa 2020, ja heillä on millä mällätä. Pääministerimme Sanna Marin kirjoitti itse tästä aiheesta blogissaan v. 2010 nimellä Raharikas lääketeollisuus: hän ymmärsi, että sikaflunssasta oli tarkoituksellisesti luotu tarpeeton hysteria, jonka ainoaksi voittajaksi jäi lääketeollisuus, joka korjasi huoletta voittonsa, ja vahingot jäivät sitten muiden maksettaviksi. Herääkin kysymys, miksi Marin itse toteuttaa samaa näytelmää, jota hän tuolloin kritisoi? Onko hänet jo myyty lobbaajille, vai noudattaako hän tiukkaa linjaa vain opposition ja median arvostelun pelossa?

Koronahysteria on täysin median ylläpitämä ilmiö. En tarkoita, että medialla olisi jokin salaliitto hysterian luomiseksi, vaan kyse on vain kapitalismista. Korona tarjoaa medialle helppoa rahaa päivittäisellä tasolla: kopioit vain THL:n, AVI:n ja ministerien tiedotteet, ja saat mitättömällä vaivannäöllä takuuvarmoja mainostuloja klikkauksista ja jaoista. Siksi joka aamu jokaisen lehden etusivulla on otsikko Näin monta uutta tartuntaa tänään on tai Suomessa 320 uutta tartuntaa,lue lisää sairaaloiden tilanteesta. Media takoo tätä helppoa rahaa vain koronahysterian jatkuessa, joten tietysti he sitä pyrkivät ruokkimaan.

Ja oppositio on tähän aivan yhtä syyllinen kuin hallitus. He valitsivat heti alussa linjakseen sen, että hallitusta syytetään liian lepsusta suhtautumisesta, ja se linja on pitänyt. Oppositio siis luo hallitukselle painetta ja antaa samalla hyvät tekosyyt aina uusille rajoituksille, koska hallituksesta voidaan sanoa, että tukeehan kokoomuskin rokotepasseja ja että persut ovat vaatineet kovia rajoituksia koko vuoden.

Eli olemme sangen surkeassa tilanteessa, enkä tiedä, miten tästä pääsisimme pois ilman kansan riittävän kovaäänistä kieltäytymistä nigerialaiskirjeen vaatimuksiin suostumisesta. Media ylläpitää hysteriaa, lääketeollisuus syytää miljardeja saadakseen koko maailman pakkorokotettua, ja kansan nousu vastarintaan on perin hidasta, koska monet ovat sen sunk cost fallacyn vallassa: ajatellaan vain, että kyllä tämä tästä tällä kertaa, kunhan teemme, mitä hallitus käskee. 

Mutta koronakapinaa on nähtävissä, ja se nousee hitaasti mutta varmasti. Yhä useampi näkee, että on täysin järjetöntä, että jumalanpalvelusta tai ravintolaillallista ei voi viettää, mutta kauppakeskuksissa voidaan kyllä notkua kylki kyljessä vaikka aamusta iltaan, ja että korona ei viime kädessä ole influenssaa kummempi. Alkuun se oli tappavampi, koska kyseessä oli täysin uusi virus, mutta kuten influenssankin suhteen on käynyt, kun aikaa kuluu, yhä harvempi sairastuu, ja virukseen kuolee vain heitä, joita influenssaankin menehtyy, mutta perusterveille tauti on äärimmäisen harvoin tappava. Herää ihmettelyä, miksi näin rajut toimet sellaista tautia vastaan, joka useimmille on niin harmiton, että heidän on käytävä testissä edes tietääkseen, että heillä on korona.

Jos haluat paluun normaaliin elämään, älä jatka nigerialaiskirjeen ohjeiden noudattamista, vaan kieltäydy tulemasta huijatuksi valheellisilla lupauksilla. Älä tottele tämän nigerialaiskirjeen ohjeita vaan haistata sille pitkät ja totea, että elät elämääsi nyt etkä sitten joskus, kun hallitus siihen antaa luvan.

Muokattu 16.4.2021: Lisätty lainaus ja linkki Nature-lehden juttuun liittyen sekä sitä koskevat kommentoinnit lainauksen jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Ihmispololla on aina onneksi 2 tietä edessään - kokemuksen tie joka on raskain ja oivalluksen tie joka on kevein.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, näin teemme, tämä hullutus täytyy loppua. Kuntavaalit on pelastus, silloin järki käyttöön!

    VastaaPoista