sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

EU-myönteisen median 3 hölmöintä Brexit-kiukuttelua


Hyvänä häviäjänä oleminen on ilmeisesti aivan liikaa vaadittu Suomen valtamedialta. Itkupotkuraivari Brexitistä jatkuu kolmatta päivää, eikä loppua näy. Tartun tässä nyt muutamaan hölmöimpään raivarin väitteeseen, joita IL, IS,HS ja muut jankkaavat epätoivon vimmalla kuin kuvitellen, että heidän toimitusvalintansa ja haaveilunsa muokkaisivat todellisuutta.

1. Adressi uuden kansanäänestyksen järjestämisestä.

Valtamedia hypettää aloitetaa vailla vähääkään kritiikkiä. Hype ei ole suunnattu briteille - ei täällä nyt niin harhaisia sentään olla, että kuviteltaisiin suomimedian vaikutuksen sinne yltävän. Se on suunnattu meille. Meille yritetään esittää, että britit hartaasti katuvat äänestystään ja että uusi äänestys on aivan realistinen.

Adressilla ei yksinkertaisesti ole mitään tekemistä torstaisen äänestyksen kanssa: se pätisi vain tuleviin kansanäänestyksiin, koska siinä ei edes mainita, että adressilla tarkoitetaan juuri torstain EU-kansanäänestystä. Jopa erittäin epätodennäköinen adressin läpimenokin siis vain muuttaisi tulevien äänestysten käytäntöjä, ei Brexit-tulosta. Sääntöjen muuttelu jälkikäteen on laillisuusperiaatteen vastaista, joten torstain äänestykseen ei voi enää säännöillä vaikuttaa.

Ja vaikka 3 miljoonaa brittiä olisi allekirjoittanut adressin, mitä siitä? 16 miljoonaa äänesti EU:hun jäämisen puolesta. Se, että heistä joka viides saa allekirjoitettua adressin, ei kerro mistään muusta kuin huonoksi häviäjäksi heittäytymisestä.

Tietenkään adressin saama suosio ei ole oikeaa, vaikka mediassa kuinka toivottaisiin: 4chan-sivuston trollit järjestivät "yleisöryntäyksen" pilana MOOTER-ohjelmaa käyttäen. Sen vuoksi 2 miljoonan allekirjoituksen tuottaminen 40 minuutissa eilen illalla oli mahdollista. Parlamentin tutkinnan seurauksena poistettiin adressista yli 70 000 ilmeisimmin vilpillistä nimeä, kuten 20 000 ääntä Pohjois-Koreasta, 30 000 Vatikaanista, jossa on 800 asukasta, sekä 2800 ääntä Etelänavalta, mutta feikit jäävät edelleenkin muodostamaan leijonanosan nimistä.


2. Britit eivät tajunneet, mistä äänestivät

Viikonloppuna Google julkaisi trends-tilastonsa brittien EU-aiheisista kysymyksistä Brexitin jälkeen. Esim. kysymyksen "Mikä EU on?" esiintyvyydessä tapahtui piikki Brexitin aikaan. Tätä mediassa on yritetty esittää niin, että leave-leirin äänestäjät eivät tienneet, mitä tekivät. Aivan yhtä hyvin hakijat ovat tosin voineet olla remain-äänestäjiä tai lapsia ja nuoria, jotka eivät asioista tiedä.

 Hassuinta uutisoinnissa on kuitenkin kysymysten oletettu yleisyys. Google ei kerro tarkkoja määriä sille, kuinka monta kertaa mikäkin kysymys on esitetty, vain suhteelliset määrät sen esiintyvyyteen nähden siten, että luku 100 laitetaan sille päivälle, kun kysymyksiä on ollut eniten, ja käyrän muut kohdat suhteutetaan korkeimpaan määrään.

Sama käyrä siis voi edustaa monia lukuja: se kertoo vain kymmenkertaisesta noususta, muttei siitä, minkä lukujen välillä. Luvut ovat voineet olla 20 ja 200 tai 10 000 ja 100 000.

3. Vanhat varastivat nuorten tulevaisuuden

Tästä on valitettu myös somessa paljon: väitetään, että vanhat ihmiset itsekkäästi pettivät nuoret sillä, että äänestivät eri tavoin. Suvaitsevainen vassarinuoriso ilmeisesti uskoo, että yli viisikymppisenä ihminen on käytännössä kuollut, minkä jälkeen hänen pitäisi vain olla hiljaa ja antaa besserwisseröivien opiskelijoiden haihatella tahtonsa läpi.
Äänestysprosentti Brexit-äänestyksessä ikäluokittain. Vain joka kolmas nuori edes äänesti.
Paitsi, että se ei mennyt niin. Nuoret pettivät itse itsensä. Kaikissa yli 25-vuotiaiden ikäluokissa enemmistö kävi äänestämässä. 18-24-vuotiaista vain 36% äänesti. Turha itseään fiksumpia on syyttää siitä, että itse on liian laiska lähtemään äänestämään. Tietysti nuorison adressi kerää nimiä, koska sen voi allekirjoittaa persauksillaan istuen sohvalta nousematta, mutta uusi äänestys ei heitä varmasti aktivoisi yhtään enempää.

Näkihän tuon, kun uutta kansanäänestystä vaativa mielenosoitus veti viikonloppuna parlamenttitalon eteen vain 50 ihmistä. Siitä flopistakaan ei Suomen valtamedia kertonut mitään. Nähtäväksi jää, kauanko media jaksaa hakata lattiaa ja huutaa. Todellisuus kun ei kiukuttelulla kummene.
"3 miljoonaa allekirjoittajaa" adressille typistyi 50 henkeen, vaikka protesti EU-jäsenyyden puolesta järjestettiin EU-myönteisessä, miljoonien asukkaiden Lontoossa viikonloppuna.

2 kommenttia:

  1. Tämän lähteen mukaan "Mikä on EU?" -kysymyksen googlaajia oli vaalien jälkeisenä päivänä alle tuhat http://medium.com/@dannypage/stop-using-google-trends-a5014dd32588

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista