torstai 1. lokakuuta 2020

Korkein oikeus: Tukkapölly on pahoinpitely, tuskallinen rituaalisilvonta ei

Julkaisin tämän tekstin alun perin 2.4.2016, kun KKO päätti vapauttaa somalivanhemmat pahoinpitelysyytteistä tapauksessa, jossa rituaalisilvonta puoskarin toimesta oli johtanut lapselle kuukausien mittaiseen tuskalliseen infektioon. Julkaisen tämän nyt uudelleen, koska tyttöjen rituaalisilvontaa ollaan kieltämässä erillislailla, mutta poikien silvonnan annetaan jatkua.



Korkein oikeus antoi sitten ennakkopäätöksen tapauksessa, jossa vanhemmat olivat oman taikauskonsa vuoksi silvotuttaneet päiväkoti-ikäisen poikansa sukuelimet henkilöllä, joka ei edes ollut lääkäri. KKO katsoi vanhempien ja silpojan toimien olleen hyväksyttäviä. 

KKO totesi päätöksessään teon järkyttävän luonteen: silpomiselle ei ollut lääketieteellistä syytä, ja se oli vieläpä aiheuttanut uhrille tulehduksen, josta toipuminen vei kuukausia. Ympäri maailmaa lapsia on kuollut silpomisen aiheuttamiin komplikaatioihin, ja sukuelinten silpomisella on usein haittavaikutuksia vielä aikuisenakin, kuten hankaumien, hiertymien ja infektion riski, sekä tuntoaistin väheneminen sukuelimissä. Silpomiset voivat mennä pahasti pieleen, varsinkin epäammattimaisissa oloissa: lapsi voi kuolla verenvuotoon, leikkaus voi epäonnistua, ja on monta tapausta, joissa on vahingossa leikattu paljon muutakin kuin esinahkaa.

Silpominen on lapselle tuskallisempaa kuin aikuiselle hermopäätteiden herkkyyden vuoksi ja myös siksi, että toisin kuin vapaaehtoisesti leikkaukseen menevä aikuinen, pieni lapsi taas ei ymmärrä, mitä tapahtuu. 

Silpomisen aikana puolustuskyvytön lapsi luonnollisesti kokee kauhua ja avuttomuuden tunnetta, joka voi jättää vakavan trauman. Vauvat usein vajoavat tajuttomuuteen. Uskonmiehet väittävät sen olevan merkki silpomisen kivuttomuudesta, vaikka asia on toisin päin: kyseessä on kipushokki, joka saa henkilön vaipumaan tajuttomuuteen, koska kipu olisi liian kova kestettäväksi. 

Myös ns. "onnistunut" rituaalisilpominen johtaa pysyviin haittoihin, kuten alttiuteen sukuelinten hiertymille, tuntoherkkyyden menetykselle ja ihosiltojen muoodostumiselle. Viimeisellä tarkoitetaan sitä, että leikkauskohdasta terskan tyveen kasvaa kapeita ihosuikaleita, jotka ovat alttiita hiertymille ja jopa repeämiselle esim. yhdynnän aikana.

Silpomisia puolustellaan usein hämärillä terveydellisillä perusteilla, kuten pienenevällä penissyövän riskillä. Penissyöpä on valmiiksi yksi harvinaisimmista syövän muodoista, joten se on naurettava peruste lasten silpomiselle. Emmehän me leikkaisi tyttölapsilta rintakudosta pois rintasyövän välttämiseksi. Mikään hurskasteleva, muka-terveydellinen syy ei anna oikeutta rikkoa toisen koskemattomuutta.

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa aina rikoslain vastaista. Missä on ihmisten yhdenvertaisuus lain edessä? Miksi pojan koskemattomuus ja seksuaalinen itsemäärämisoikeus ei ole arvokasta? KKO:n päätös on ristiriidassa perustuslakimme kanssa, koska se asettaa rikosuhrit erilaiseen lailliseen asemaan heidän sukupuolensa perusteella.

KKO vielä kehtasi esittää silpomisen olevan sekä pojan että hänen perheensä uskonnon mukaista. Ei 4-vuotiaalla ole uskontoa. Ei silpomisen uhri ole voinut perehtyä maailmankatsomuksiin ja tehdä informoitua päätöstä maailmankatsomuksestaan. Uskonnonvapaus takaa kaikille mahdollisuuden harjoittaa uskontoaan, mutta se ei anna kenellekään oikeutta loukata muiden oikeuksia. Me emme hyväksyisi sitä, että muslimi iskee ohikulkijan kimppuun silpoakseen tämän sukuelimet. Lapsi ei ole vanhempiensa omaisuutta vaan ihmisyksilö, jolla on aivan sama oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja itsemäärämisoikeuteen kuin ohikulkijallakin. KKO oli linjannut myös vuonna 2008 (päätös 2008:93), että on lapsen uskonnonvapauden kunnioittamista antaa lapsen joutua rituaalisilvonnan kohteeksi.

Suomessa voi joutua tukkapöllyn tai luunapin antamisesta käräjille ja saada tuomion pahoinpitelystä. Usein perheitä kohtaa huostaanoton uhka tällaisten tapausten jälkeen. Muslimi- tai juutalaisperhe saa kuitenkin peruuttamattomasti silpoa lapsensa, aiheuttaa hänelle hirvittävää kipua ja kuukausien mittaisen tulehduksen, sitten vielä pitää lapset ilman rikosrekisteriä, koska pojan silpominen ei ole pahoinpitely.

Tässä on kammottava video operaatiosta, jossa muslimpoika silvotaan vasten tahtoaan. KKO sanoo, että se, mitä tällä videolla näkyy, ei ole pahoinpitelyä. Suosittelen harkintaan ennen videon avaamista, koska sisältö on todella raskasta katsottavaa ja voi jäädä eritoten herkempien ihmisten mieliin kummittelemaan. En upota videota suoraan tähän blogiin, koska se todennäköisesti loukkaisi Bloggerin yhteisönormeja raakuuden ja sukuelinten näyttämisen vuoksi.

Ainakin sellaisen, joka sallii tämän toiminnan, tulisi ehdottomasti itse katsoa, mitä hän hyväksyy. Ovatkohan KKO:ssa uskaltaneet asiaan perehtyä? En usko. Jos pystyy vielä tuon videon jälkeen kannattamaan toimintaa, täytyy päässä olla vikaa. Silvonnan ja kidutuksen suvaitsemisessa ei ole mitään jaloa.

KKO:n ennakkopäätöksen voit lukea tästä.

1 kommentti:

  1. Vapautuminen aikakausien ajatusvirroista ja ympäristön ajatustottumuksista on vaikein ponnistus, mikä ihmisen osalle voi tulla. Sekä pelottavassa että meitä nöyryyttävässä määrin pitää paikkansa lause: Ihminen ei ajattele, vaan hänen ympäristönsä ajattelee hänessä.

    VastaaPoista