maanantai 21. kesäkuuta 2021

Pörriäiset pelastukseen, Thermacellit surisemaan?



On ollut aika häkellyttävää seurata somekeskustelua Thermacell-hyönteistorjuntalaitteista. Niistäkin ollaan innokkaasti tekemässä oikeisto-vasemmisto-kysymystä vain siksi, että aiheen ensiksi puheeksi ottaneet ovat vihervasemmistolaisia. Ja sitten tulee vastapuolelta se tuttu ja turvallinen vastareaktio: asetutaan puolustamaan ympäristömyrkkyjä vain siksi, että vastapuoli niitä vastustaa. 

Tällainen asenne on erittäin vahingollista monella tasolla: vaarannat niin oman, perheesi ja lemmikkiesi turvallisuuden, Suomen luonnon monimuotoisuuden ja teet hallaa koko kansallismieliselle liikkeelle ja sen vetovoimalle. Huoli luontomme hyvinvoinnista on varsin universaalia, ja jos kansalliskonservatiivit ehdoin tahdoin antavat vihervasemmiston omia ympäristönsuojelun, he samalla antavat pois valtavan määrän kannatuspotentiaalia ihmisistä, joita kiinnostaa kansallismielinen toiminta mutta joille ympäristönsuojelu on tärkeä aihe - niitä linkolalaisia, jotka ymmärtävät maahanmuuton ongelmat mutta eivät halua liittyä porukkaan, joka viis veisaa ympäristöstä.

Kun olen tehnyt kyselyjä kansallismielisten someseuraajieni aiemmista poliittisista näkemyksistä ja siitä, mitä puoluetta he kannattaisivat, jos kaikki puolueet olisivat maahanmuuton ja arvokysymysten suhteen järkilinjalla, vihreät loistavat molempien kysymysten vastauksissa. Monet kansallismieliset ovat ex-vihreitä, ja jos vihreät olisi kansallismielinen liike, he kannattaisivat sitä.

Kun Monokulttuuri FM -lähetyksessämme pohdimme, minne me sijoittuisimme, jos puolueet olisivat yhdenmukaisesti kansallismielisiä, päädyimme siihen tulokseen, että Tuukka Kuru olisi kokoomuslainen ja me muut - Junes Lokka, Paavo Tajukangas ja minä - vihreitä. Junes on nuorempana ollut vihreiden ja demarien kannattaja, Tajukankaan ideologiset juuret ovat eläinoikeusliikkeessä, ja kasvissyöjä hän on edelleen, ja itse olen ollut vain yleisesti arvoliberaali ilman erityistä puoluesidonnaisuutta.

Kodissamme on aina ollut iltaisin asuntoon tunkeilevien hyttysten kanssa ongelmaa, ja kun siihen mietittiin ratkaisuja, oli meille itsestään selvää, että etsitään myrkytön, mahdollisimman vähäistä haittaa hyönteisille tuottava ratkaisu. Ja se löytyi Tokmannista ja Lidlistä. Tokmannista molempiin ulko-oviin magneetilla kiinnittyvät verkkokangassuojat (6,90e/ovi), ja kaksi UV-hyttysansaa, joista toinen on sisällä takaoven vieressä nappaamassa yksittäiset asuntoon harhailevat itikat, ja toinen heti oven toisella puolella, jotta hyttysparvet eivät ampaise sisään heti kun ovea avaa, mutta jotta ansaan ei päädy turhaan esim. yöperhosia ja muita hyönteisiä. Jo pelkät verkot oviin pudottivat hyttysten määrän murto-osaan alkuperäisestä, ja näin ongelma ratkesi ilman ympäristömyrkkyjen käyttämistä.

Kansallismielisellä on enemmän syytä kantaa huolta myrkyistä kuin keskivertokansalaisella, koska hänelle Suomen luonnon luulisi olevan erityisen tärkeää, joten on sulaa hulluutta vähätellä huolta myrkkyjen vaikutuksista vain siksi, että huolen ilmaisut tulevat poliittisen vastapuolen suunnalta.

Thermacellit ja muut myrkkyihin perustuvat laitteet ovat aina haitallisia eliöille ympäristössään - myös ihmisille ja lemmikeille, ja Thermacellin markkinointi ja yrityksen epämääräiset lausunnot osoittavat, ettei heitä aidosti kiinnosta laitteensa mahdolliset haitat. Laitetta ei saa käyttää metsässä tai vesistöjen lähellä, mutta kuitenkin Thermacelliä markkinoidaan retkeilytuotteena ja kuvilla, joissa mies onkii laiturilla tai rantamättäällä Thermacell vieressään. Yrityksen lausunnoissa on sanottu, ettei Thermacell tapa hyönteisiä vaan saa ne karttamaan vaikutusaluetta, mutta tutkimustietoa laitteen myrkkyjen vaikutuksista on niin vähän, etteivät he voi tällaista vilpittömästi luvata.

Laitteen myrkyt d-alletriini ja pralletriini ovat todellakin auringonvalossa ilmassa nopeasti hajoavia, mutta entäs kun aurinkoa ei ole, ja/tai laitetta käytetään siellä yrityksen markkinoimalla onkireissulla niin, että aineita pääsee vesistöön ennen kuin ne ehtivät hajota? Laitteita käytetään paljon sisätiloissa, ja ulkokäyttö painottuu ilta- ja yöaikaan, jolloin auringon vaikutus on vähäisimmillään. 

Laitteita ei suositella käytettäväksi raskaana olevien tai pienten lasten läheisyydessä tai ruoan läheisyydessä. Sitä taas ei tarkkaan eritellä, mitä se "läheisyydessä" tarkoittaa. Jos sisätiloissa ollaan, myrkky säilyy ilmassa paljon pidempään kuin ulkona auringonpaisteessa, eikä sen hengittely tai syöminen saastuneen ruoan mukana ole terveellistä, ja haitallisinta myrkyt ovat kissoille, joilla on hyvin heikko kyky metaboloida kyseisiä myrkkyjä.

Tästä syystä kissojen ja koirien punkintorjuntatuotteita yms. ei tule sekoittaa toisiinsa. Kissoja on jopa kuollut koirille tarkoitettujen punkkipulvereiden aiheuttamiin myrkytyksiin. Omalla kissallamme on Symppis-punkkipanta, jonka vaikuttava aine on luonnonmukainen geranioli, johon perustuu myös kehäkukkien muurahaisia ja muita hyönteisiä karkottava vaikutus. Hyvin on tepsinyt. Myös koirat ovat saaneet punkintorjunta-aineista ajoittain hyvinkin kammottavia reaktioita. Eräässä tapauksessa kultaisennoutajan verkkokalvot olivat irronneet, koska punkkipulveria oli päätynyt silmiin turkista koiran rapsutellessa itseään. Olkaa siis tarkkana niiden aineiden kanssa ja käyttäkää tuotteita, jotka eivät ole lemmikille itselleen myrkyllisiä.

On myös liioittelua Thermacellin valmistajalta väittää, että heidän tuotteensa ei tappaisi hyönteisiä vaan vain torjuisi ne, koska tutkimustietoa tämän takaamiseksi ei ole riittävästi. Kuten ihmisellekin, ei hyönteisellekään välittömän kuoleman välttäminen myrkkyaltistuksen aikana tarkoita, että myrkky olisi vaaratonta. Tupakka tai asbesti ei tapa ketään heti, mutta ne tekevät sen kyllä pitkänä altistuksena. Samoin vaikkapa metallimyrkytykset alkavat oireilla usein vasta jonkin ajan kuluttua altistuksesta, ja usein siinä vaiheessa on jo liian myöhäistä tehdä mitään myrkytykselle.

Ympäristömyrkyt eivät vain tapa hyönteisiä, vaan ne voivat myös vaikuttaa niiden suuntavaistoon, muistiin tai liikuntakykyyn. Tämä tarkoittaa, että hyönteisen kyky löytää ruokaa tai kumppania voi kärsiä niin vakavasti, että hyönteinen kuolee lopulta nälkään tai ei pysty lisääntymään. Tällaisia vaikutuksia hyönteistorjunta-aineilla on havaittu mm. kimalaisiin.

Yhden talouden käyttämät myrkyt eivät massiivista vaikutusta tuota, mutta jos myrkyt pölisevät joka asunnon ja kesämökin pihamailla, kumulatiivinen vaikutus päätyy olemaan suuri, ja vaillinaisen tutkimustiedon vuoksi voimme vain arvailla, mikä se vaikutus lopulta on. Joten kumpi on tärkeämpää: puolustaa epäeettisesti ja valheellisesti tuotettaan markkinoivaa yritystä vai suojella luontoamme haitoilta, joiden laajuutta emme edes voi vielä tietää?


Suojelemalla ötököitä suojelet myös kaikkea, mikä on ravintoketjussa niiden yläpuolella. Varsinkin kuumina kesinä, kun hyönteisten määrät ovat matalalla, hyttysten, yöperhosten ja muiden myrkkyjen vaikutusalueella usein olevien hyönteisten määrät voivat ratkaista sen, selviävätkö pihapönttösi tiaisen tai kirjosiepon poikaset aikuisiksi. Hyttyset ovat juuri määränsä vuoksi tärkeä ravinnonlähde linnuille: yksi hyttynen ei nälkää vie, mutta koska niitä on paljon, niillä voi ruokkia poikasetkin. Hyönteisten matala paikka ravintoketjussa myös aiheuttaa sen, että myrkyillä on kauaskantoiset vaikutukset: jos ne ovat altistuneet myrkyille, myrkyt siirtyvät vain koko ajan ravintoketjussa ylöspäin ja vaikuttavat koko ajan useampiin lajeihin.

Kansallismieliset ovat osallistuneet esim. #PelastaPörriäinen -kampanjaan ja siilien juottamiseen helleaaltojen aikaan ihannoitavalla tarmolla, mutta tällainen toiminta jää ontoksi, jos samaan aikaan levitetään tarpeettomasti myrkkyjä ympäristöön ja vähätellään torjunta-aineiden haittoja.

Ympäristönsuojelu on kaikkien asia, ja on joka tasolla hölmöä antaa vihervasemmiston napata niin tärkeä aihe yksinoikeudella heidän agendakseen. Kansallismieliset voisivat kääntää tämänkin asian edukseen: siinä missä vihervasemmisto keskittyy globaaliin ilmastoon, johon Suomella ei mitään vaikutusvaltaa ole, kansallismieliset voisivat tarjota ekologisuutta, jolla on todelliset vaikutukset.

Ympäristönsuojelua paikallistasolla ja oman luontomme monimuotoisuuden turvaamista keinoilla, joita käytettävissämme on. On myös irtauduttava siitä ajatuksesta, että ympäristöarvot ja työllisyys olisivat toisensa poissulkevia ja että kansalliskonservatiivit asettautuisivat tässä työllisyyden puolelle: ratkaisuja teollisuuden ja yrittäjien tarpeisiin voidaan tuottaa ympäristöarvot huomioiden ja hankkeiden haitat minimoiden.

Siinä missä vihervasemmiston huoli ilmastosta on perin valikoivaa - vaikkapa Afrikan väestöräjähdys tai maahanmuuton ilmastovaikutukset ovat heille kiellettyjä puheenaiheita, koska puhuminen voisi antaa vettä myllyyn rasisteille - kansallismieliset voivat osoittaa aatteellista johdonmukaisuutta.

Keskitytään ensisijaisesti oman maamme asioihin, tehdään parhaamme oman luontomme hyvinvoinnin turvaamiseksi ja puhutaan avoimesti kaikista niistä tekijöistä, jotka ympäristöhaittoja tuottavat. Tällaisella ajattelulla tekee palveluksen niin luonnolle, oman taloudensa asukkien terveydelle kuin kansallismieliselle liikkeellekin. Järkivihreydelle on paljon kysyntää, ja ei ole mitään syytä olla vastaamatta siihen kysyntään, kun järkivihreys on täysin looginen ja tärkeä osa kansallismielisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti