maanantai 8. helmikuuta 2016

Suomen hallitus: näin USA hoitaa pakolaiset, tehkää perässä

Amerikkalaiset ovat onnistuneet vapaan, aidosti monikulttuurisen yhteiskunnan luomisessa paremmin kuin useimmat. Vähemmistöt ovat hyvin integroituneita, joten kotoutuksen kanssa kamppailevan Suomen kannattaisi suunnata katseensa länteen mallia ottaakseen. Yhdysvaltain metodi pakolaisten ottamisessa on fiksuimpia, joista olen kuullut. Pakolaisia valitaan kotimaasta ja leireiltä. YK:n pakolaisasioista vastaava UNHCR esittää ehdokkaita pakolaisiksi, joille tehdään taustatarkistukset ja joista sopivimmat valitaan: eniten apua tarvitsevat ja parhaat mahdollisuudet tuottavaan elämään Amerikassa omaavat. Pakolaiset päästetään sisään Yhdysvaltoihin vasta, kun heidät on hyväksytty pakolaisstatuksen saaneiksi. He saavat lennon maahan, mutta heidän on työllistyttyään maksettava lentolipun hinta takaisin.

Jokainen pakolainen saa 1000 dollaria (896 euroa) kotoutumisrahaa, jonka tarkoitus on kattaa elämisen kulut ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Pakolaisille etsitään sopivat, edulliset asunnot vapailta vuokramarkkinoilta ja ensimmäisten kolmen kuukauden jälkeen on pakolaisten itse maksettava vuokransa. Pakolaista ryhdytään heti auttamaan työnhaussa ja työikäisellä pakolaisella on velvollisuus hakea työtä. Valtio ei vängällä työllistä pakolaisia turhiin, tuottamattomiin töihin, vaan pakolaiset hakevat avoimia paikkoja samoin kuin paikalliset. Pakolaiset eivät pysty elämään sosiaaliturvalla, vaan 1000 dollarin starttirahan on riitettävä siihen, että saa elämänsä alkuun.

USA:n järjestelmä on tappavan tehokas: ei valtavia kuluja maassa oleskelevien turvapaikanhakijoiden majoituksista ja hakuprosesseista, ei elintasopakolaisia, jotka päätyvät kalliiseen karkotusprosessiin tai sosiaalituilla surffaajiksi. Vain kaikkein hädänalaisimpia autetaan, eikä heitäkään hyysätä, vaan heille tarjotaan vain reilu mahdollisuus uuteen alkuun ja tuottavaan elämään. Pakolainen ei tuota sosiaalimenoja, vaan verotuloja. Tämä järjestelmä myös edistää kotoutumista suomalaisjärjestelmää paremmin: työnteon kautta pakolaisen on otettava osaa yhteiskuntaan, hän oppii kieltä ja saa kokemusta paikallisesta kulttuurista. Suomalaisjärjestelmä mahdollistaaa vokeissa ja kaupungin vuokra-asunnoissa makoilun mitään tekemättä. Se ei kotouta, vaan lamauttaa.

Mutta on vielä amerikkalaisjärjestelmää tehokkaampi ratkaisu. Vaikka heidän järjestelmässään pakolaisten tuottamat kulut ovat minimaaliset suomalaiseen tapaan verraten, maksaa yhden pakolaiseen kotoutus Yhdysvaltoihin 13 kertaa enemmän kuin pakolaisen kotoutus lähialueille. Lähialueille kotouttamisessa on suuria etuja: kieli, kulttuuri ja ilmasto ovat tuttuja, ammattitutkinto ei muutu arvottomaksi lähialueilla ja samalla rahalla voidaan auttaa paljon suurempaa määrää pakolaisia. Tokihan inhimillisin ratkaisu on auttaa mahdollisimman monia. Suomessa turvapaikanhakijan elatuskulut ovat 16 000-32 000 euroa vuodessa. Sillä summalla autettaisiin 18-36:a pakolaista paikan päällä. Sekä paikan päällä auttaminen että kiintiöpakolaisten valikointi leireiltä pelastaisivat ihmishenkiä, koska ilman turvapaikkalupauksia ei houkutetta vaarallisiin merimatkoihin olisi. Nämä järjestelmät myös tyrehdyttäisivät alueen ihmiskaupan ja veisivät satoja miljoonia ihmiskauppaa hoitavan ISISin käsistä. Myös kansallisen turvallisuuden takaaminen on helpompaa, kun kaikki pakolaiset taustatarkistetaan ennen maahan ottoa.

Päätetään hienoon sitaattiin kirjailija ja filosofi Stephan Molyneux'lta:

"Oi Euroopan poliitikot. Teillä on nämä lahjat, te ette ansainneet näitä lahjoja, ette luoneet näitä lahjoja vaan peritte ne paremmilta miehiltä ja naisilta kuin te itse, eikä teillä ole oikeutta tuhlata ja hävittää niitä ollaksenne poliittisesti korrekteja! Minun isoisäni taistelivat ja kuolivat. Sukupuustani puuttuu kolme neljästä oksasta, koska sotilassukuni on taistellut vapauden puolesta. Teillä ei ole oikeutta ottaa lahjoja, jotka he ojensivat kuolevina ja särkyneinä käsistään, ja talloa ja antaa niitä pois, koska te pelkäätte, että teitä kutsutaan nimillä."

Lainaus on peräisin tältä suomeksi tekstitetyltä videolta:


1 kommentti:

  1. Muutama hajahuomio mielenkiintoiseen bloggaukseesi:

    * USA:ssa ovat isot pimeät työmarkkinat, joista ei paljon puhuta.
    Varsinkin Mexicosta ja sen kautta tulleita on paljon pimeästi melko pysyvästi töissä USA:ssa.
    Toki silläkin tavoin USA:n yhteiskunta vähän pysyy pystyssä.
    - Asia, joka aina ohitetaan.

    * Pakolaisen koulutus lähialueille = oman maan turvallisille alueille tai lähimaihin?
    Käytännössä moni valtio kokisi (status quo, juridiikka, ym. taustaisesti), että "mitä ihmettä te puututte sisäisiin asioihimme, kuten sosiaaliturvaamme ja määrittelette kuka on pakolaisstatuksen ansainnut"?
    Käytännössä moni maa pelaa myös melkoista poliittista peliä mm. sillä, vastaanottaako pakolaisia vai ei ja milloin vastaanottaa jos vastaanottaa. (Rajuina esimerkkeinä Israel (Palestiinan kuristaja), Turkki ja Saudi-Arabia.)

    VastaaPoista