tiistai 19. heinäkuuta 2022

Zelenskyin hallinto syöksykierteessäMerkit ovat olleet nähtävillä pitkään, mutta nyt se on virallista: Zelenskyin hallinto on kaaoksessa ja hänen otteensa valtion instituutioista kirpoamassa lopullisesti.

Jo kauan ennen Venäjän helmikuista suurhyökkäystä ukrainalainen media pilkkasi Zelenskyiä hänen hallinnossaan tauotta käyvästä henkilöstön pyöröovesta: ministerit ja korkeat virkamiehet vaihtuivat tämän tästä heti riitaannuttuaan jotenkin Zelenskyin kanssa.

Tämä siitäkin huolimatta, että alusta asti Zelenskyi miehitti presidentinkansliaa ja sen lähipiirin korkeita asemia tv-alan tuttavuuksillaan. Ministerivaihdoksia on tehty tämän tästä, ja alkuperäisestä hallituksesta ei ole mitään jäljellä. Syyskuussa 2021 koko hallitus meni vaihtoon

Kyiv Independentin toimittaja Olga Rudenko kuvaili tilannetta näin: 

Zelenskyin ensimmäinen vuosi presidenttinä oli kaoottinen. Hänen häthätää kasattu tiiminsä hajosi nopeasti, ja eilisen liittolaisista tuli joitain kovimmmista kriittisistä äänistä Zelenskyiä vastaan. Oli jatkuvia henkilöstövaihdoksia. Uusille ministereille annettiin vain vähän aikaa todistaa sopivuutensa, ja heidät potkittiin pihalle, jos he epäonnistuivat siinä.

Henkilöstövaihdokset päättyivät lopulta, mutta sillä oli hintansa. Aiempien sähläysten nostattamasta kritiikistä kärsivä Zelenskyi asetti luottamuksensa laajalti itselleen lojaaleihin eikä päteviin. Entisestä elokuvatuottajasta ja pitkäaikaisesta ystävästä tuli kansliapäällikkö, ja näin hän liittyi siihen joukkoon Zelenskyin ystäviä ja uskottuja, jotka käyttävät suhteetonta valtaa. Turvallisuuspalvelua johtaa Zelenskyin lapsuudenystävä, entinen yrityslakimies, ja Zelenskyin puolueen eduskuntaryhmää johtaa hänelle lojaali ystävä, entinen IT-alan liikemies. Piiristä presidentin ympärillä on tullut kaikukammio.
Järkyttävin ja vaikutuksiltaan suurin esimerkki Zelenskyin taipumuksesta vältellä ikäviä realiteetteja oli hänen piittaamaton suhtautumisensa varoituksiin Venäjän hyökkäyksestä. Zelenskyi viittasi kintaalla sekä oman tiedustelupalvelunsa että USA:n varoituksille, pilkkasi sotaa pelkääviä ukrainalaisia "panikoinnista" ja oli nukkumassa hyökkäyksen alkaessa.

Näin voi käydä, kun ympäröi itsensä ihmisillä, jotka vain myötäilevät sinua, vaikka olisit väärässä. Mutta tuskin mediassakaan olisi osattu arvata, millaisille kierroksille Zelenskyi henkilöstövaihdoksensa ja väärinajattelijoiden jahdin laittaa, kun sotatila on käynnissä.

2 kenraalia erotetaan syyttäen heitä maanpettureiksi.

Mitään tutkintaa saati syytteitä heitä vastaan Zelenskyi ei kuitenkaan yrittänytkään saada. Väistääkseen tämän ilmeisen kummallisuuden, Zelenskyi sanoi, ettei hänellä ole aikaa pettureille, mutta ajallaan heitä rangaistaan. Erikoinen lausunto huomioiden sen, että presidentin ei tarvitse käyttää sekuntiakaan rikostutkintaan. Se on aivan muiden tahojen tehtävä.

Suomenkin media sivuutti tämän niin kuin olisi pikku juttu, että sotaa käyvässä maassa erotetaan korkeinta sotilasjohtoa heitä maanpetoksesta syyttäen. Kun Putin on erottanut henkilöstöä, media on analysoinut, mitä kulisseissa tapahtuu ja kertoo erottamisten viittaavan hajaannukseen Putinin hallinnossa. Mutta koska kaaosta Zelenskyin hallinnossa ja Ukrainan instituutioissa ylipäänsä halutaan peitellä, mitään syväanalyysejä ei media tarjoa siitä, miksi presidentti erottaa kenraaleja kesken sodan.

Armeija ja kansalliskaartit sooloilevat miten haluavat, ja Zelenskyi yrittää säilyttää edes jonkinlaisen hallinnan niihin.

Kertoessaan keväällä rauhanneuvottelujen ehdoista, Zelenskyi sanoi, että ehdot olisi hyväksytettävä kansanäänestyksellä. Tälle on painava syy: Zelenskyi kun ei hallitse armeijaa eikä militioita, joten pelkästään hänen neuvottelemaansa sopimusta ei välttämättä noudatettaisi. Varsinkin kansalliskaartit ovat tuottaneet päänvaivaa Kiovassa, koska ne ovat omin luvin rikkoneet sovittuja aselepoja Venäjän kanssa.

Syksyllä armeijan sooloilu asetti Zelenskyin erittäin kiusalliseen asemaan. Puolustusvoimien johtaja twiittasi videon, jolla nähdään ukrainalaisten käyttävän Turkista hankittua dronea separatistien tykin tuhoamiseen Donbasissa tulitauon aikana. Videolta oli selvästi nähtävissä, että tykki ei ollut käytössä, ja kansainvälinen selkkaus oli valmis.

Länsimaat yrittivät varoittaa Ukrainaa moisista tulitaukorikkomuksista, ja Zelenskyi joutui selittelemään armeijan toimia. Selitykseksi hän tarjosi yleisluontoisen väittämän siitä, että droneja käytetään vain puolustussotaan, ja "aggressioksi" hän esitti sitä, että tykki ei olisi saanut olla niin lähellä linjoja, vaikka aseleposopimukset eivät kieltäneet kaluston sijaintia tai siirtämistä, vain sen käytön.

Se, että armeijan korkein johto uskaltaa näin sooloilla tietäen, että se asettaa presidentin vaikeaan asemaan, kertoo paljon siitä, kuka valtaa todella käyttää. Tilanne on armeijan näkökulmasta ymmärrettävä. Varsinkin johtohenkilöt ovat kokeneita sodanjohtajia, ja heidän silmäänsä koomikkopresidentillä ei vain ole uskottavuutta. Joten miksi he tottelisivat häntä? Mutta jatketaanpa hallinnon henkilöstökaaoksen parissa.

Kesäkuussa sai lähdöt ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisova, joka oli keksinyt äärimmäisen groteskeja tarinoita venäläisten sotarikoksista ja käytti asemaansa rahan haalimiseen itselleen ja perheelleen.


Denisova perusti virastossaan alajaoston, jonka johtoon hän asetti oman tyttärensä, jolle hän toistuvasti hankki palkankorotuksia. Sitten he yhdessä levittivät valeita jopa sadoista tuhansista puheluista raiskattujen hätälinjalle. Tosiasiassa puheluita oli vain n. 200, ja tyttären hätälinjalla asiat oli vieläpä järjestetty niin, että puheluita ei tallennettu, jotta lennokkaita tarinoita olisi vaikeampi kumota.

Kun ihmisoikeusjärjestöt ja raiskausuhreja auttavat järjestöt lähtivät kiireen vilkkaa auttamaan uhreja Denisovan luettelemissa kaupungeissa, joissa hirveyksiä väitettiin tapahtuneen, he saivat huomata jotain yllättävää: uhreja ei löytynyt. Tämä toistui joka kylässä ja kaupungissa. Parisen kymmentä rikosilmoitusta raiskauksista oli tehty, mutta yksikään niistä ei täsmännyt Denisovan kuvauksiin.

Ukrainalle tuli kiire: oli vain ajan kysymys, milloin järjestöt kertovat julkisesti, että näitä uhreja ei ole olemassa. Joten parlamentti erotti Denisovan vauhdilla luottamuspulaan vedoten. Jokainen  voi osaltaan pohtia, olisiko Ukrainan parlamentti reagoinut tähän paljon Ukrainalle sympatiaa tuottaneeseen huijaukseen, ellei olisi ollut sitä uhkaa, että ulkopuoliset tahot paljastavat huijauksen.

Nyt saivat lähteä tiedustelupalvelu SBU:n johtaja Ivan Bakanov ja valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova. Perusteluksi Zelenskyi kertoi, että molempien virastoissa työskentelee kymmeniä Venäjän kätyreitä.

Kuvassa erotetut Bakanov ja Venediktova.


Ennen kuin kerron, mitkä näiden henkilöiden taustat ja yhteydet Zelenskyiin ovat, vilkaistaanpa, miten Ilta-Sanomat uutisoi aiheesta:

Ukrainalaislehti Kyiv Independentin mukaan Bakanov on Zelenskyin lapsuudenystävä ja yksi presidentin läheisimmistä liittolaisista. Lakimiehen koulutuksen saanut Bakanov työskenteli aiemmin Zelenskyin tv-tuotantoyhtiöille.

Lokakuussa 2019 julkaistujen niin kutsuttujen Pandoran papereiden mukaan Bakanov on myös joidenkin Zelenskyihin liitettyjen offshore-yhtiöiden omistaja.

Venediktova on puolestaan johtanut toimintaa venäläissotilaiden syyttämiseksi sotarikoksista Ukrainassa. Kyiv Independentin mukaan häntä on ennen sotaa syytetty korkeassa asemassa olevien virkamiesten ja lainsäätäjien korruptiotutkintojen lakaisemisesta maton alle.

Miltä tuo kuulostaa? Tavan lukijalle siltä, että Zelenskyi hankkiutui eroon korruptoituneista virkamiehistä.

Mutta se ei pidä alkuunkaan paikkaansa, ja tunnustaessaan, että hän on lukenut Kyiv Independentin jutun aiheesta, Ilta-Sanomien toimittajat syyllistyivät suoraan disinformaatioon. He jättivät kertomatta valtavan määrän olennaista tietoa, jonka Kyiv Independent kertoi.

Zelenskyi ei nyt vain ajautunut huonoon seuraan Bakanovin kanssa, vaan hyödynsi tämän lainopillista osaamista offshore-yhtiöiden luomisessa. Bakanov oli alkujaan työskennellyt lakiasioiden parissa Zelenskyin Kvartal 95 -tv-tuotantoyhtiössä.

Bakanovilla ei ollut minkäänlaista pätevyyttä tiedustelupalvelun johtajaksi, mutta sellainen ei koskaan ole Zelenskyiä pidätellyt: hänen hallintonsa on alusta asti ollut väärällään hänen kavereitaan viihdealalta, ja kun kaverit eivät sitten osaa hommia, joihin heillä ei ole mitään pätevyyttä, Zelenskyi kaataa syyn heidän niskaansa, vaikka itse hän heidät nimitti.

Venediktova taas oli pitkään (noin Zelenskyin hallinnon mittakaavalla eli parisen vuotta) Zelenskyin luottonainen. Venediktova todellakin sabotoi korruptiotutkintoja, kuten IS kertoo, mutta jättää kertomatta sen ilmeisen asian, jonka Kyiv Independent kertoo: että Venediktova blokkasi juuri Zelenskyiin ja tämän lähipiiriin kohdistuvia korruptiotutkintoja.

Kyiv Independentillä, joka on ollut monien Ukrainaa tukevien vakiolähde sotauutisiin, on hyvä syy suhtautua Venediktovaan nihkeästi: hän kun painosti itseään ja Zelenskyiä kritisoineen Kyiv Postin lakkauttamaan lehtensä kuukausien painostuskampanjalla.

Zelenskyin mukaan kyseessä oli operaatio "Venäjä-mielisiä" lehtiä vastaan, vaikka kyseessä oli hyökkäys kaikkea oppositiomediaa vastaan. Kyiv Post oli aina ollut Ukrainan Venäjä-vastaisin lehti, mutta koska se kritisoi Zelenskyin hallintoa, sulku tuli.

Lehden toimittajat perustivat uuden lehden jatkaakseen vapaata journalismia: minkäs muunkaan kuin Kyiv Independentin!

Korruptioasiat eivät edes kuuluisi valtakunnansyyttäjän toimialueeseen, koska tehtävä kuuluisi riippumattomalle korruptiosyyttäjälle, jonka virka perustettiin USA:n pyynnöstä. No sellainen virka on, mutta se on ollut vuosia täyttämättä, koska parhaat pisteet saanut ehdokas tulee toistuvasti blokatuksi äänestyksessä ja kenenpä muun kuin hallitusta edustavien äänillä. Zelenskyi siis on vuosien ajan jumittanut uuden korruptiosyyttäjän nimityksen, jotta saisi korruptioasiat itsensä valitseman henkilön, viimeksi Venediktovan, käsiin, eikä riippumattoman tutkijan. Näin hän on onnistunut suojaamaan itseään ja lähipiiriään korruptiotutkinnoilta.

Zelenskyi kertoi yli 650 turvallisuuspalvelun virkamiestä epäiltävän "Venäjän auttamisesta".

On vaikea uskoa, että kyse on muusta kuin hallituskriittisten puhdistuksesta - samoin kuin Vinnytjassa, jossa satoja ihmisiä on pidätetty väittäen, että he ovat toimineet "spottereina" Venäjän ohjusiskulle ukrainalaisupseerien kokoukseen. Paitsi että ohjuksia ei ammuta silmämääräisesti minkään spotterin avulla, kuten tarkka-ampuja ampuu, vaan syöttämällä koordinaatit.

Selvästikin Venäjä oli vain saanut tiedustelutiedon kokouksesta, iskun jälkeen hallinto alkoi pidättää oppositiomielisiä, ja toki joukkoon liittyvät ne, jotka ilmiantavat vaikka naapurinsa, jonka kanssa on ollut jotain riitaa. Tämä on ollut suuri ongelma monissa Ukrainan kaupungeissa heti Venäjän hyökkäyksen alkuhetkistä lähtien: Ihmiset ovat niin paranoideja, että he ilmiantavat toisiaan mm. jouluvaloista ikkunassa tai venäjäksi kiroilemisesta, ja osa ilmiantaa kiusantekomielessä vihamiehiään.

Sotilastiedustelupalveluun Zelenskyin välit hajosivat lopullisesti jo viime syksynä.

Tällöin tapahtui ns. Wagnergate: sotilastiedustelupalvelulla oli pitkään suunniteltu ja työstetty operaatio, jossa he huijasivat Venäjän Wagner-palkkasotureita tavoitteenaan saada heidät kuljetettua Ukrainaan syytettäväksi sotarikoksista. Presidentinkanslia sabotoi operaation viime metreillä, ja Valko-Venäjälle asti saadut Wagner-taistelijat palautettiin Venäjälle. Syyksi Zelenskyin sabotaasille on arveltu sitä, että kenties hän pelkäsi Venäläisten reaktiota moiseen operaatioon.

Koska tämä oli vielä sitä aikaa, jolloin Ukrainan konfliktista puhuttiin kuten mistä tahansa konfliktista, eli myös Ukrainan väärät tai kyseenalaiset teot uutisoitiin, IS uutisoi aiheesta otsikolla: Onko tässä yksi syy Venäjän aseiden­kalisteluun? Ukrainan tiedustelu­palvelujen härski suunnitelma Wagner-sotilaiden sieppaamiseksi paljastui

Mitä tästä kaikesta voi päätellä? Sodan alkaminen ei korjaa presidentin persoonallisuuden ongelmia, kuten halua ympäröidä itsensä jees-miehillä, jotka eivät kerro huonoja uutisia tai sano vastaan. Se ei myöskään korjaa maan sisäistä hajaannusta tai herätä armeijassa yhtäkkisesti luottamusta presidenttiin, johon armeija ei ole missään vaiheessa luottanut. Vaikka he samalla puolella taistelevatkin, sota ei saa Azovia kunnioittamaan latex-asussa ja stripparikorkkareissa esiintynyttä presidenttiä. Sota ei korjaa poltettuja siltoja sotilastiedustelupalveluun.

Zelenskyin hallinto on hajoamispisteessä, ja se on sotaa käyvälle maalle tuhon enne.

Suomalaiset puhuvat talvisodan hengestä eli kansallisesta yhtenäisyydestä sodassa ylivoimaista vihollista vastaan. Mitä Suomelle olisi tapahtunut, jos tilanne olisi ollut sama kuin Ukrainassa? Entä jos presidentillä ei olisi ollut kontrollia armeijaan? Entä jos armeija olisi omin luvin rikkonut poliittisen johdon tekemiä sopimuksia? Entä jos poliittisen johdon ja muiden instituutioiden välillä ei olisi ollut minkäänlaista luottamusta vaan jopa suoranaista vihamielisyyttä?

Zelenskyin taidot esiintyjänä ovat tuoneet maalle paljon ulkomaista apua, mutta hänen henkilökohtaiset puutteensa ja taipumuksensa voivat hyvinkin tehdä sen kaiken hyödyttömäksi, koska mikään määrä sinkoja ja kenttätykkejä ei pelasta maata, jota ei hallitse kukaan ja jossa tärkeimmät johtajat riitelevät keskenään.

2 kommenttia:

  1. Miten se asia meni, se joka sodassa tunaroi vähiten yleensä voittaa tai ei ainakaan häviä pahasti. Saapa nähdä miten tässä sodassa käy.
    Päivittäin tulee aina jotain tietoa joka keikauttaa tai muuttaa yhtälöä johonkin suuntaan.
    Varmaa on vain se että verta valuu maahan, rautaa palaa ja siviilit kärsivät.

    VastaaPoista
  2. Oleellisesti tarkemmin voisi KI:stä kirjoittaa: https://www.mintpressnews.com/280167-2/280167/

    VastaaPoista