keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Kun Hillary joutui säälittävien koriin


Kesällä Donald Trumpin presidenttikampanjalla meni huonosti: jopa demokraattien katastrofaalisen ja korruption häpäisemän puoluekokouksen jälkeen Hillary otti selvän johdon, ja Trumpin toiminta vaikutti ajoittain suoranaiselta itsesabotaasilta. Donald vihjaili kilpakumppaninsa ampumisen mahdollisuudesta ja loukkasi Irakin sodassa menehtyneen sotilaan vanhempia. Trumpin kannattajat alkoivat jo toivomaan, että mies vain olisi hiljaa ja kaivamatta itselleen kuoppaa.

No, Trump laittoi suuren osan kampanjansa johtoväestä vaihtoon, ja kaikesta päätellen tämä oli se muutos, jota kampanja tarvitsi. Trump kirii kyselytutkimuksissa, ja varsinkin viimeaikainen kampanjointi on hiponut nerokkuutta toimivuudessaan.

Hillary päästi Trumpin kannattajineen ihonsa alle ja provosoitui. Hän hyökkäsi puheessa Trump-mielistä alt-right-liikettä vastaan, ja sai itsensä näyttämään täysin hullulta. Ensinnäkin se, että presidenttiehdokas käyttää puheenvuoronsa 4chanin meemeistä tai Breitbartin otsikoista puhumiseen, on noloa. Toisekseen hänen puheensa meni foliohattuilun puolelle: hän syytti Trumpia ja Nigel Faragea osallisuudesta jonkinlaisessa kansainvälisessä nationalistien salaliitossa, jonka vetäjä on kukapa muukaan kuin Vladimir Putin.

Myötähäpeällinen höpötys alt-rightista jatkui Clintonin virallisella kampanjasivulla, jossa artikkeli omistettiin sen selittämiseen, miten meemeistä tuttu Pepe-sammakko on valkoisen ylivallan symboli. Clintonin pitäisi välittömästi erottaa se kampanjan työntekijä, joka piti tätä hyvänä ideana. Suurinta osaa äänestäjistä ei sarjakuvasammakot kiinnosta, ja Hillary itse päätyy näyttämään pakkomielteiseltä foliohatulta samalla kun Trump korjaa potin puhumalla vakavista aiheista.

Hillary kuitenkin jatkoi vielä pahemmalla töpillä: hän kutsui puolta Trumpin kannattajista nimellä "basket of deplorables" eli tuomittavien/säälittävien kori. Vaikka hän yritti paikkailla lausuntoaan myöhemmin sanomalla, että toinen puoli on varmasti hyviä ihmisiä, vahinko oli tapahtunut. Vaaleja ei yksinkertaisesti voiteta loukkaamalla neljäsosaa äänestäjistä.
Trumpin kampanjan reaktio oli silkkaa neroutta: Trump hyödynsi Clintonin töpin sanomalla kuulijoilleen, että Hillary sanoo nimenomaan teitä säälittäviksi. Clinton ei ollut määritellyt herjan kohteeksi mitään tarkkaa poliittista ryhmää, joten Trump pystyi helposti väitettä käyttämään. Kaiken kukkuraksi Trump vielä marssitti kampanjatilaisuudessaan lavalle mustan, eläkeikäisen pariskunnan, jotka Trump-kannattajina kertoivat, että he eivät ole säälittäviä eivätkä he hyväksy Clintonin nimittelyjä. Hetki oli hyvin mahdollisesti Trumpin kampanjan ovelin.
Hillary hoiti terveysongelmistaan puhumisen aivan yhtä huonosti. Kaikkia ongelmia peiteltiin, kunnes Hillary romahti 9/11-muistotilaisuudessa, ja hänen henkilökuntansa oli kirjaimellisesti kannettava hänet autoon, koska hän meni täysin veltoksi. Myöhemmin heikkoutta seliteltiin keuhkokuumeella, joka tuskin on koko totuus. Terveysongelmat saavat Hillaryn vaikuttamaan heikolta, niiden peittely taas kierolta, joten erä oli menossa Trumpille, kunhan hän vain ei tyrisi sitä.

Trump ei tyrinyt. Hän ei lietsonut epäluuloja Clintonin terveydestä vaan ainoastaan toivotti pikaista paranemista. Hän ei päätynyt vaikuttamaan pahikselta, joka hyökkää sairasta mummelia vastaan, mutta sai kaiken poliittisen hyödyn tilanteesta, koska media kuitenkin hoitaa tiedottamisen Clintonin terveysongelmista. Trumpin ei tarvinut kuin astua taaksepäin ja katsoa tilanteen purkautuvan.

Kampanjaväen vaihdos selvästi virkisti Trumpin kampanjaa, Clintonin ote taas alkaa lipsua pahasti. Jos Trump pitää tiukan linjan, hän tulee mitä todennäköisimmin voittamaan vaalit. Näin suuren eron voivat kampanjoinnin taktiikat tuottaa.

4 kommenttia:

  1. Todennäköisesti Trump on koko kampanjansa strategian miettinyt alusta alkaen huolella. Hänellä ei ole ollut missään vaiheessa huonoa kampanjointia, vaan kaikki on perustunut ennalta määritettyyn strategiaan. Trumppin oli alkuun pakko saada mediassa huomiota ja se onnistui parhaiten provosoimalla.

    https://www.youtube.com/watch?v=LibRNYJmZ-I

    VastaaPoista
  2. Mitä tuolee tuohon, että Trump vihjaili Clintonin ampumisella, niin itse en näe asiaan noin jyrkästi. Ymmärsin sen niin, että tarvittaessa ihmiset voivat puolustaa oikeuksiaan mikäli valtio rajoittaa oikeutta itsepuolustukseen. Se perustuslain lisäyskin, johon Trump viittasi puheessaan, on tarkoitettu itsepuolustusta varten - ei siihen että aktiivisesti alettaisiin murhaamaan.

    Joka tapauksessa en usko, että Trump juurikaan menetti mahdollisia äänestäjiä noin epäsuoralla "uhkauksella". Sekin oli todennäköisesti osa strategiaa, jonka mukaan Trump pyrkii voittamaan puolelleen yhden ryhmän kerrallaan. Toki aseiden kannattajat olivat varmasti jo muutenkin Trumpin puolella, mutta tiesivätkö he, että Clinton aikoo rajoittaa merkittävästi aseenkanto-oikeutta? Media ei asiasta kovin näkyvästi uutisoinut. Trumpin ansiosta nyt varmasti tietävät ja aktivoituvat vielä innokkaammin äänestämään Trumpin puolesta. Pelkkä kannatus kun ei riitä, vaan täytyy ihan oikeasti äänestää.

    Jos Trump jotain äänestäjiä menetti tuon takia, niin hän varmasti ehtii saamaan ne takaisin puolelleen pehmentämällä lausuntojaan vaalien lähestyessä. Alkuun Trump väitti meksikolaisiakin raiskaajiksi, mutta hyvin suuri osa on nyt Trumpin kannalla. Jos Trumpin väitteen olisivat yhtä hurjia juuri vaalien alla, niin häviö olisi varma. Provosoivilla kommenteillaan Trump on saanut medialta huomiota ainakin kahden miljardin dollarin arvosta.

    VastaaPoista
  3. Kuuntelin eilen radiota, missä Johanna Vehkoo, rehellisen journalistiikan puolustaja, esitti Brexitin voiton ja Trumpin vaalikampanjan esimerkkeinä valheen voitosta. Journalistien tulee tarkistaa lähteittensä luotettavuus. Ei sanaakaan Hillary Clintonista, vaikka kun netin keskusteluja seuraa, tulee sieltä ilmi Clintonin sairauden peittelyt ja rahalliset kytkökset. Kaikki eivät tietenkään pidä paikkaansa, mutta niin monia viitteitä siitä, ettei Hillaryn terveydentila ole hyvä, ja hän viimeksi tänään uutisista kuulin, sai puhtaat paperit. Hillaryn romahtaminen 9/11 ei todennäköisesti johtunut keuhkokuumeesta vaan jostain etenevästä neurologisesta sairaudesta. Keuhkokuume hänellä tietenkin on voinut olla, mutta se on seurausta perussairaudesta, ja tuo tapahtuma oli erikoinen siinä mielessä, että hän niin pian oli taas kadulla heiluttelemassa. Romahtaessaan hänellä oli vaikeuksia astua katukivityksen yli, mikä viittaa pysähtyneisyyteen, mikä on ominaista L-dopa -lääkityksen sivuvaikutuksiin. Hänellähän on monissa tilaisuuksissa mukana lääkäri, jonka kädessä on injektiokynä. Eli Yhdysvaltain valtakoneisto valehtelee yhdessä valtamedian kanssa Clintonin terveydentilasta. Hän on todennäköisesti kykenemätön presidentin vaativaan työhön sairautensa vuoksi. Yhdessä Youtube-videossa väitettiin, että näin Clinton vain varmistaa Obaman 'kolmannen' presidenttikauden. Median peittely varmasti ärsyttää niitä ihmisiä, jotka vielä totuutta arvostavat, ja se voi lisätä Trumpin kannatusta.

    VastaaPoista
  4. Trumpster vaikuttaa kelpo mieheltä mutta silti itää epäily. Onko Trump ehdokas joka haastaa salaisten vallanpitäjien suunnitelmat vai on Trump juurikin salaisten vallanpitäjien ehdokas, ja vain vaikuttaa erilaiselta ja kapinalliselta?

    VastaaPoista