tiistai 13. syyskuuta 2016

Kun poliisi tunnustautui liian tyhmäksi tekemään työtään


Seitsemän oululaispoliisia on käräjillä luvattomasta tietojenkatselusta, eikä tapaus tietenkään ole mitenkään yllättävä. Vastahan liuta poliiseja sai syytteet siitä, että he olivat urkkineet Anneli Aueriin liittyviä tietoja silkasta uteliaisuudesta, vaikkeivät mitenkään työn puolesta juttuun liittyneet. Oululaispoliisit taas olivat urkkineet kollegan kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden tietoja, vaikkei heillä moiseen ollut mitään asiaa.

Poliisit ovat ihmisiä siinä missä muutkin, joten tällaista tietenkin aika ajoin tapahtuu. Kaikilla on uteliaisuutta, ja poliisina tilaisuus tekee helposti varkaan. Häiritsevin osuus jutuissa onkin poliisien reaktiot asiaan. Auer-urkintaan syyllistyneet poliisit vitkuttelivat asian hoidon kanssa, yksi tuli käräjille tunteja myöhässä, yksi pakoili haastemiestä, ja lähes kaikki selittelivät toimiaan hätävalein. Moinen moraalisen selkärangan ja vastuuntunnon puute on minusta paljon hälyttävämpää kuin hetkellinen uteliaisuus.
Oulun tapauksessa poliisit osoittautuivat yhtä epärehellisiksi esittämällä tekosyitä katselulle, kuten "tilannekuvan" saamisen jutusta, johon he eivät mitenkään liity. En tiedä, onko tämä "tilannekuva" jotain sukua sille "kokonaiskuvalle", jonka varjolla Helsingin poliisi lopetti kesken laillisen ja suunnitelmien mukaan edenneen Itis-mielenosoituksen, jotta anarkistit voivat rauhassa rellestää ilman laillisen mielenosoituksen tuottamaa mielipahaa.
Oulun poliisit kuitenkin vielä kuorruttivat epärehellisyyden tyhmäksi tunnustautumisella: poliiseja edustava lakimies sanoi, että näiden poliisien syytteillä voi olla vahingollisia seurauksia rikostutkintojen kannalta, koska poliisit eivät enää uskalla katsoa tärkeitä tietoja syytteiden pelossa. Hänen perustelunsa on siis se, että Oulun poliisit ovat niin tyhmiä ja ammattitaidottomia, etteivät he erota asiallista tiedonetsintää urkinnasta, joten on sama antaa heidän urkkia mitä tahansa, etteivät pojat yksinkertaisuuttaan käsitä väärin ja lakkaa tekemästä tiedonetsintää kokonaan.

Jos nämä ihmiset eivät edes osaa erottaa, milloin heidän oma toimintansa on laillista ja virkaan kuuluvaa, miksi ihmeessä me päästämme heidät sähläämään muiden tekojen tutkinnan kanssa?!

Koska näin avuliaana ihmisenä haluan avittaa virkavaltaa työnsä teossa, loin tällaisen yksinkertaisen testin, jonka poliisit voivat vaikka kopioida itselleen lapulle ja siitä tarkistaa tilanteen asiallisuuden.

Onko suunnittelemasi tiedonetsintä olennaista sellaisen tapauksen tutkinnan kannalta, jota sinut on määrätty tutkimaan?

a) Kyllä
b) Ei

Jos vastasit a) kyllä, etsi menemään. Muuten, älä.

Lähteet: Oulun urkinta (IL), Auer-urkinta (HS)

1 kommentti:

  1. Ehkä joskus kannattaa selvitellä myös muiden ammattiryhmien urkintaa. Esim: kirjaston henkilökunta voi urkkia, ketä asuu jossakin osoitteessa, kenen lainaukset ovat holtittomia, mikä on kenenkin salainen puhelinnumero...

    Työvoimatoimistolaiset voivat urkkia vielä arkaluonteisempia tietoja. Entäpä terveystoimen väki, apteekkien?

    Näiden henkilöiden käytössä on melkein koko väestöä koskevia tietoja, poliisilla lienee urkittavia vähemmän.

    VastaaPoista