lauantai 30. tammikuuta 2016

Herkät kukkaset Honkasalo ja Auvinen vs. vihaposti

Jos olet osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun netissä, olet siihen varmaan törmännyt: vihapostiin. Vihapostin luonne vaihtelee tyylittömästä laittomaan, mutta sen tuomittavuus ei sitä netistä kadota. Meillä on oikeus laittaa mielipiteemme nähtäville ja muilla on oikeus niihin lain rajoissa reagoida. Vihapostia on mahdoton täysin välttää mikäli haluaa kontorversiaaleista aiheista puhua.

Kuitenkin on henkilöitä, jotka haluavat sananvapauden itselleen mutta valittavat kun muut käyttävät omaansa. Henkilöitä kuten Veronika Honkasalo. Voimaantunut vasemmistolainen Veronika otti asiakseen valittaa saamastaan ilkeästä viestistä ja todeta, että yhteiskunnassa on joku pahasti vialla. Rikollisuus tai se tosiasia, että joulukuussa 2015 tapahtui liki neljännes enemmän seksuaalirikoksia kuin edellisenä vuonna, eivät Veronikaa tähän herättäneet. Vihaposti on se todellinen merkki, että yhteiskunnassa on joku vialla.
Honkasalon prioriteetit: ilkeä kirje netissä kertoo, että maassa on jotain pahasti vialla.
Ei sitten muut viimeaikaiset tapahtumat ole tähän herättäneet?

Toinen vihapostivalitus tuli anarkisti Suvi "mä-en-pysty-hengittää" Auviselta. Auvinen julkaisi "uhkauksiksi" kutsumiaan vihapostiviestejä blogissaan uhriksi asettuen. Kyseessä ei kuitenkaan ollut uhkaukset vaan enemmänkin väkivaltafantasiat. Uhkaus ei ole sama kuin toivoa jollekin pahaa, eli Suvi valehteli heti otsikossaan. Tekopyhyysmittarista loppuivat lukemat kun nainen, joka on pidätetty, koska ei kunnioita lakia ja joka kutsuu poliisia viholliseksi, asettuu uhria leikkimään. Eihän hänen tulisi välittää edes lakia rikkovista uhkauksista, koska uskoo, että lakia saa halutessaan rikkoa. Tämä taktiikka on feministeillekin tyypillinen: ollaan rohkeita ja voimaantuneita, mutta muututaan herkiksi uhreiksi silloin kun halutaan myötätuntoa. 

Noin Suvi ja Veronika hoitavat vihapostin, kypsät aikuiset hoitavat sen toisin. Jos saa vakavan uhkauksen, tulisi viestistä ottaa screenshottia tai muuta tallennetta ja tehdä ilmoitus poliisille. Jos taas saa lain rajoissa liikkuvaa vihapostia, voi siihen suhtautua ihan ilmaisena viihteenä. Minä saan vihapostia koko ajan ja useasta eri suunnasta. Aukaisin Facebookin muut-laatikon ja katsoin, mitä timantteja sinne tällä viikolla oli ilmaantunut. Oli varsin hauskaa, että sain eri ihmisiltä täysin päinvastaisia syytöksiä: muslimi haukkui minua natsiksi, amerikkalainen oikeistolainen haukkui minut muslimin puolustamisesta tietyssä keskustelussa. Musta amerikkalaismies haukkui minut rasistiksi ja valkoihoinen mies uskoi minulla olevan "viidakkokuume" ja povasi minulle mustien tekemää joukkoraiskausta. Yksi viesteistä sai minut repeämään kehottamalla minua menemään leikkimään liikenteen sekaan.

Hauskaa vihapostia viime viikolta. Enemmän kuin ironinen natsikortti palestiinalaiselta,
rasistikortti, raiskaustoiveita rasistilta, toive että menen leikkimään liikenteen sekaan.
Jokainen viesti sisältää sanan  bitch,  narttu. Mukavaa, että huomasivat!


Veronikan ja Suvin vihapostissa ei juuri tätä vakavampaa sisältöä ollut. He voisivat toimia kuin aikuiset naiset: nauraa hölmöille vihapostittajille ja jatkaa matkaa. Kuitenkin he valitsevat lapsellisen uhrin leikkimisen ja kitinän.

Minä arvostan sananvapautta suuresti ja siihen sisältyy muiden oikeus lähettää minulle vihapostia lain rajoissa. Tiedon vapaa välittäminen ja vastaanottaminen ovat minulle paljon tärkeämpiä kuin positiivisen haliboksin luominen sosiaaliseen mediaan. Jos ei kestä vihapostia, kannattaa joko pysyä poissa netistä tai luoda tiukasti salattu profiili, jolla osallistuu vain suljettujen ryhmien moderoituihin keskusteluihin. 

Tämä on päätös, jonka jokainen voi omalta osaltaan tehdä. Koen erityisen inhottavaksi sen, että tätä kitinää ylläpitävät usein feministit: "vahvat, itsenäiset naiset" jotka saavat post-traumaattisen stressireaktion jos joku sanoo netissä heidän olevan perseestä ja yrittävät luoda oman turvatilansa muiden vapautta rajoittamalla. Nämä valittajat antavat kaikista naisista huonon kuvan. Me kaikki emme ole herkkiä ressukoita, jotka eivät kestä suodattamatonta todellisuutta. Valitukseen usein myös liittyy seksismisyyttelyä, kuin pahat, valkoiset miehet eivät netissä muuta tekisikään kuin raiskausuhkauksia lähettäisivät. Tosiasiassa miehet kohtaavat lähes kaikkia nettihäirinnän tyyppejä enemmän kuin naiset. Poikkeuksen muodostavat vain stalkkaus ja seksuaalinen häirintä, jotka muodostavat vain pienen osan kaikesta nettihäirinnästä.

Pew:n tutkimus nettihäirinnästä. Miehet kohtaavat naisia enemmän häirintää.


Uhkaukset ovat vakava asia ja niihin tulisi kohteen reagoida välittömästi, mutta lain rajoissa pysyvästä vihapostista valittaminen on muiden sananvapaudesta valittamista. Tässä noudattaisin sanontaa "En välttämättä pidä siitä, mitä sanot mutta menen hautaani puolustaen oikeuttasi sanoa se." En pidä vihapostien sisällöstä, en koe sitä rakentavaksi tai millään tavoin järkeväksi toiminnaksi, mutta puolustan myös itselleni vihapostia lähettävien oikeutta tehdä niin.
                                            Kasvakaa aikuisiksi, tytöt.

Lähde Pew:n tutkimukseen: http://www.pewinternet.org/2014/10/22/online-harassment/

1 kommentti:

  1. Ja näin aihetta sivuavana mainintana: Honkasalo tapaa blokata epämieluisia, asiallisia kommentteja esittäviä ja Auvinen on poistanut kommentointimahdollisuuden omista kommenteistaan. Minusta tällainen on raukkamaista ja älyllisesti epärehellistä. He siis haluavat huudella näkemyksiään ilman, että niitä voidaan kritisoida. Tämän blogin kommentteja ei moderoida, en blokkaa ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Uskon, etten voi olla ainoa nainen, joka kestää todellisuutta. Tyhjät tynnyrit kolisevat ja järkevät enemmistön äänet eivät tule kuulluksi.

    VastaaPoista