Turmion pillit. EU on säätänyt 14 vuoden ikärajan vappupillin käytölle, koska se voi ilmeisesti olla vaarallinen. |
Stop it, you're killing me.
Tällainen on Suomen todellisen vaikutusvallan sekä säätelyn "keventämisen" tila unionissa:
Sähkömittarit uusiksi. Suomessa tehtiin muutama vuosi sitten laajat uudistustyöt sähkömittarien suhteen. Tällä hetkellä maan mittarien taseaika on yksi tunti. Uusi EU-direktiivi vaatii mittareita, joiden tasejaksot ovat varttitunnin. Suomi on niinkin vaikutusvaltainen, että edustajamme saavat ryömiä polvillaan Brysseliin rukoilemaan, että saisimme muutaman vuoden lisää siirtymäaikaa ja siten lykättyä hieman 250 miljoonan hintaisen mittariremontin toteuttamista.
Vaaralliset vappupillit ja ilmapallot. Ilmapalloja saa EU-alueella puhaltaa vain 8-vuotias ilman vanhempien valvontaa. Vappupillin käyttöön taas vaaditaan 14 vuoden ikää, koska pillin ulos työntyvä paperitötterö voi olla EU:n mielestä vaarallinen.
Tuotesuoja. EU:n tarjoama tuotesuoja onkuin kylähullun versio patentista. Patenttiin vaaditaan se, että olet keksinyt tuotteen, ja sillä suojataan jonkin henkilön oikeutta hänen älylliseen työhönsä. Tuotesuoja ei suojele kenenkään oikeuksia mihinkään vaan lisää mielivaltaisen säätelyn tiettyjen ruokien ympärille. Quattro Staggionin saa tehdä miten haluaa, mutta pizza napoletana taas pitää tehdä hyvin tarkasti määritellyistä raaka-aineista. Ketä tämä hyödyttää?
Sota hiustenkuivaajia vastaan. EU on laatinut suunnitelman kieltää korkeatehoiset kodinkoneet. Listalla on kolmisenkymmentä laitetta leivänpaahtimesta hiustenkuivaajaan. EU on jo kieltänyt mm. liian kovaääniset ruohonleikkurit sekä yli 1500 watin pölynimurit, joten ei ole mitenkään epärealistista, että tämäkin hullutus saadaan menemään läpi.
Tätä ei enää ravintolan pöydässä näe, koska EU:n sankarit päättivät pelastaa kansan sievien öljykannujen helvetiltä. |
Banaanisäätely ja Liian pienet kiivit. Järjen valo ei loistanut EU:ssa kauaa, koska jo vuonna 2009 keksittiin uudet kasvissäätelyt. Uuden lain mukaan 1-luokan banaaneissa saa olla lieviä ulkonäöllisiä vikoja. Erään kauppiaan kiwi-hedelmät eivät täyttäneet EU:n kokovaatimuksia, joten hän ei saanut myydä tai edes anta pois 5000 kiivin erää. EU-säädösten mukainen sallittu kiwin paino oli min. 62 grammaa, ja tämän miehen kiivit olivat enimmäkseen 58-grammaisia.
Rekkojen mittailu. EU määrittelee rekkojen maksimileveydeksi 255 cm, mikä aiheutti monille firmoille Suomessa kalliita remontteja, koska rekkojen leveys meni vain senteillä yli EU-rajan.
Oliiviöljyn kaatoastiat. Välimerellä tai etnisissä ravintoloissa kulkeneet tietävät, että monissa paikoin on ollut tapana, että oliiviöljyä ja etikkaa on pöydällä kannuissa tai suihkepulloissa. Sille kauheudelle tehtiin loppu 2014, kun EU määräsi, että astioiden on oltava tehtaan pakkauksia, joissa on sinetillinen korkki sekä EU:n määräyksiä vastaavat merkinnät.
Osaatko varmasti käyttää kumppareita? EU-säädösten vuoksi kumisaappaiden mukana tulee saada käyttöohje, jossa ohjeteksti on 12 eri kielellä. Tämä kertoo aika paljon siitä, kuinka akuutteja ja vakavia asioita EU-byrokraatit työkseen pohdiskelevat. Jos siis olit jo aikeissa syödä kumpparisi tai kuljettaa niissä perunoita, voit kiittää EU-byrokraatteja sivistyksen valon tuonnista asiaan.
Vedenjuonti ei estä nestehukkaa. Kaksi tutkijaa laittoi kokeilumielessä EU:n terveysviranomaisille ehdotuksen terveysväitteeksi vedelle. Väite meni näin: "Merkittävien vesimäärien säännöllinen juonti voi vähentää nestehukan riskiä." EU ei hyväksynyt väitettä, koska vesi ei täysin varmasti estä nestehukkaa, jos henkilö vaikkapa kärsii elektrolyyttien puutteesta. Samalla logiikalla voisi kumota kaikki terveysväitteet, koska mikään ei ole yhdestä vaikuttavasta tekijästä kiinni, eikä tutkijoiden väite sanonut veden olevan ainoa, pomminvarma keino nestehukan estämiseen.
EU:n mielestä on epärehellinen terveysväite sanoa, että säännöllinen veden juonti voi estää nestehukkaa. |
Tässä on tietysti vain muutama esimerkki tuhansien säädösten viidakosta, mutta ne osoittavat erittäin hyvin pointtini. Sampo Terhon väitteet EU:sta, joka pyrkii keventämään itseään ja vähentämään vaikutusvaltaansa, voidaan unohtaa. EU menee koko ajan autoritäärisemmäksi ja ohjailevammaksi. Se on ollut äärimmäisen autoritäärinen jo vuosikymmeniä, eikä meillä ole poliitikkojen lupausten ohella mitään syytä uskoa, että EU koskaan kevenisi.
Toisekseen: tässä näemme, kuinka kauas EU on ajautunut omista perusperiaatteistaan, kuten subsidiariteettiperiaatteesta. Sen perusteella kaikki päätökset tulisi tehdä paikallisimmalla, matalimmalla mahdollisella tasolla. Onko sähkömittarien syynäys, kiukaiden säätely tai vihannesten muoto todella jotain sellaista, mistä ei voida päättää vaikkapa yksityishenkilöiden, yhteisöjen tai valtioiden tasolla? Subsidiariteetti on ristiriidassa EU:n vallanjanon kanssa, joten siitä ei piitata.
Kolmanneksi: tässä on se suomalaisten vaikutusvalta. EU:n päätöksentekoa ohjaa Brysselin tunkeilevien kukkahattuvirkailijoiden mielivalta sekä suuryritysten edunvalvonta. Meillä ei ole mitään vaikutusta siihen, mitä EU:ssa päätetään, eivätkä johtajamme siihen edes yritä vaikuttaa. Meille ei ole koskaan yritetty neuvotella alhaisempia jäsenmaksuja, ainoat kansalliset poikkeukset koskevat varsin vähäisiä asioita, kuten poikkeuslupaa veneiden käsittelyyn tervalla.
Turha tästä on Sipilän ja Terhon kaltaisia humpuukimaakareita haukkua. Tähän voi itse kukanenkin vaikuttaa äänestämällä vain aidosti EU-kriittisiä ja Suomen etujen ajamiseen halukkaita ihmisiä.
Edit klo 21.18: Muutettu otsikko ja osa sisällöstä. Alkuperäisen tekstin väite saunadirektiivistä ei ole totta. Korvattu kyseinen kohta muutamalla muulla esimerkillä.
Missä EU siellä paha...
VastaaPoista