sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Miksi moderni parisuhde ei vaan toimi


Modernin parisuhdemallin mukaan tasa-arvo tarkoittaa samanlaisuutta. Tämä sosiaalisesti hyväksytty tapa ylläpitää parisuhdetta toimii käytännössä niin, että suhteen molemmat osapuolet tekevät tasaisesti oman osuutensa yhteisen elämän ylläpidossa ilman sen kummempia rooleja. Kuulostaa teoriassa hyvältä, mutta malli ei toimi käytännössä, koska se ei ota huomioon parisuhteen kehittymisen vaatimaa tunteellista ulottuvuutta. 

Se voi kuulostaa oudolta, mutta antakaas kun selitän. Kun suhteen osapuolet tekevät juuri oman osuutensa eli huolehtivat ruokansa, pyykkinsä, kotityönsä ja laskunsa itse, ihmiset eivät oikeastaan edes ole parisuhteessa vaan kämppiksiä. He elävät kahta itsenäistä elämää saman katon alla kuin hieman huorahtavat kämppikset, joilta aika ajoin saa seksiä. 

Koska parilla ei ole yhteistä elämää vaan kaksi itsenäistä elämää, ei suhteen dynamiikka juuri edistä keskinäisen luottamuksen tai kiintymyksen syntymistä. 

Moderni suhdemalli ei ole tuottanut suurempaa onnellisuutta vaan itse asiassa laskenut sitä. 1950-luvun kotirouva oli tutkitusti onnellisempi kuin nykypäivän nainen. Osasyy tälle on oman hypoteesini mukaan suhteiden dynamiikassa.

Parisuhde tarvitsee jonkinlaisen terveen ja toimivan dynamiikan. Aikojen saatossa toimivimmaksi yhteiskunnan ja suhteen osapuolien kannalta on havaittu perinteisiin sukupuolirooleihin nojaava parisuhdemalli. Tykkäsivät feministit siitä tai eivät, se on se malli, jolla yhteiskuntamme on rakennettu.

Perinteisessä parisuhteessa on naisen ja miehen roolit. Mies on tyypillisesti ollut perheensä elättäjä, nainen miehestä ja lapsista kotona huolehtiva äiti. Dynamiikka on täysin erilainen, koska tässä mallissa ihmiset joutuvat sekä tarjoamaan kumppanille jotain että antamaan osan omasta hyvinvoinnistaan toisen käsiin. Toisen on luotettava siihen, että ruokaa ilmaantuu ja kodin asiat ovat hoidettuina, toisen taas siihen, että tarvittavat tulot siihen löytyvät. 

Tämä malli kehittää keskinäistä luottamusta, läheisyyttä ja kiintymystä aivan toisella tavalla kuin kahden itsenäisen elämän rinnakkainen ylläpito. Sama pätee myös ei-materiaalisiin asioihin: perinteisessä mallissa miehen palkkioita oman roolinsa hoitamisesta ovat olleet tietysti myös naiselta saatu henkinen tuki sekä seksi, nainen taas saa jonkun, joka kuuntelee huolia, ilahduttaa aika ajoin pienillä teoilla ja tukee raskaina aikoina.

Kulttuurimme on tällä hetkellä epäterveisiin mittasuhteisiin saakka itsenäisyyttä arvostava. Äärimmilleen viety itsenäisyys kun ei juuri terveen parisuhteen kanssa sovi yhteen. Jotta mitään syvempää tunteellista ulottuvuutta suhteeseen voi syntyä, on parin tarvittava toisiaan. Tämä tietysti ensin tapahtuu vain henkisellä tasolla mutta myöhemmin siihen yleensä liittyy monenlaisia materiaalisia sitoumuksia, jotka lähentävät paria ja ajavat eron mahdollisuutta kauemmas.

Tasa-arvo ei tarkoita sitä, että ihmisten olisi oltava toistensa klooneja juuri samoja asioita tehden. Se voi toteutua monin eri tavoin, eivätkä perinteiset sukupuoliroolit tee ihmisistä eriarvoisia, ellei niitä tavalla tai toisella yksilö väärinkäytä kumppaninsa alistamiseen. 

Ei ole väärin tarvita toista ihmistä tai jättää pyrkimättä 100-prosenttiseen itsenäisyyteen. Jos toisessa vaakakupissa on onnellinen elämä ja toisessa modernit ideaalit, jotka eivät todennäköisesti johda tämänhetkisiä avioerotilastoja parempaan menestykseen, miksi ihmeessä uhrata oma elämänsä muiden ideologian mukaan elämiseen?

7 kommenttia:

  1. No, tämä on jotakuinkin mahdollista toteuttaa ilman ulkopuolista apua. Ainakaan vielä valtio ei valvo miten ihmiset kotonaan elävät. Uskoisin. Tietenkin siihen tarvitaan se, että kumpikin osapuoli ymmärtää tämän täysin.

    VastaaPoista
  2. "ilahduttaa aika ajoin pienillä teoilla" - Kuten rakentamalla omakotitalon :)

    VastaaPoista
  3. Esittämäsi näkökulma olisi laajemmankin keskustelun ja pohdinnan arvoinen. Jospa löytäisimme tämän kautta tien onnellisempaan ja tyytyväisempään elämään. Mutta esittämäsi malli asettaa velvollisuuksia toisia ihmisiä kohtaan ja se vaikuttaa olevan nykyään hieman epämiellyttävää osalle väestöstä.

    VastaaPoista
  4. Tämä on hyvä keskustelun aihe. Sanoisin että tasa-arvovaatimuksella ei päästä kokemaan sitä harmoniaa mihin miehen ja naisen oikealla roolituksella päästään, vaan naiset ja miehet ovat onnellisempia niissä liitoissa joissa roolitus on kohdallaan ja molemmat ymmärtävät ja täyttävät oman luontaisen vastuualueensa oikein.

    Se että miehet ovat historian saatossa hoitaneet oman roolinsa perheen päänä huonosti ja käyttäneet asemaansa vallan väärinkäytön välineenä on valitettavaa, mutta sen korjaamiseen tulisi käyttää oikeita välineitä; tasa-arvo ei kuulu siihen pakkiin.

    Sanoisin vielä että oikeassa roolituksessa olevat naiset saavat elää paremmassa avioliitossa kuin tasa-arvosta kohkaavat ja sitä vahtivat femakot. Sitäpaitsi nainen haluaa kuitenkin että mies on luotettava ja hyvä jotta hän voi olla se olkapää johon nainen voi nojata. Näin se on aina ollut, näin se tulee aina olemaan!

    VastaaPoista
  5. Muistakaamme, että avioerot ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä MYÖS siksi, että miesten kuolinikä on noussut. Leskeksi päätyneen naisen ei tarvinnut erota renttumiehestään.

    VastaaPoista
  6. Hyvää asiaa, joskin ajan saatto on tässä tapauksessa melkoisen lyhyt, nykymuotoisen "perinteisen" parisuhteen ollessa hyvinkin kapea ilmiö sekä kulttuurisesti että ajallisesti.

    Eikä nykykehitys anna aihetta uskoa keskinäisen tarvitsemisen pysymiseen edes nykytasolla, ainakaan materiaalisten tarpeiden puolella, pikemminkin täysin päinvastoin. Esimerkiksi koko ajan kiihtyvästi kasvava automatisoituminen vaikuttaa sekä kodin että työn piirissä, muuttaen toisaalta työn luonnetta ja henkilötarvetta ja sitä myötä yhteiskunnallista toimeentulorakennetta (joku niukkuuden paradigmassa elävä voisi puhua "rakenteellisen työttömyyden" kasvusta), toisaalta myös kodin piirissä pikku hiljaa hävittäen ainakin aikaa vievät kodinhoidolliset tarpeet. Erityisesti seuraavat 10-15 vuotta tulevat olemaan melkoisten mullistusten aikaa tässä mielessä.

    Parisuhteen keskinäiselle tarvitsemiselle jää näin ollen aika kapea pohja - ruoanlaitto, henkinen tuki, huolien kuuntelu, seksi? Ehkäpä joo. Jotenkin nämäkin tuntuvat ennemmin lisukkeilta kuin varsinaiselta pihviltä, ainakin jos puheena on minkäänlainen todellinen keskinäinen tarve.

    Oikeastaan on vain yksi asia joka pystyisi ainakin periaatteessa aikaansaamaan parisuhteissa mittavaa ja hyvin todellista keskinäistä tarvitsemista, nimittäin YHTEISTEN lasten kasvatus. Perinteinen malli (missä nainen pysyy kotona ja kantaa pääosan kasvatusvastuusta) toimii ainakin tuonne 3-4 vuoden ikään saakka (sinänsä mikään ei estä miehiäkään tekemästä samaa ainakaan tuossa 1-4 ikävuoden välillä), mutta vähitellen alkaa siinäkin loppua paukut, niin naisilta kuin miehiltäkin yksinään. Tarvittaisiin määrätietoista yhteistä projektia - mutta tuleeko siitä useinkaan mitään? Perinteisen mallin tyypillinen "ratkaisu" on dumpata lapset tässä vaiheessa kouluun, ja teeskennellä että "on niistä kaikista ihmisiä tullut" (vaikka tämänkin blogin lukuisat ihmiskuvaukset antavat aihetta epäillä toisin, esim. tapaukset Risikko/Eskolin/Vehkoo/Grundström/Sorvali, vain parin viime kuun annista hyvin pikaisesti poimien).

    Onhan toki poikkeuksia (eräs paikoin aika viihdyttäväkin esimerkki: https://medium.com/synapse/homeschool-this-7e6c77eeaad ) mutta noin pääsääntönä, ainakin Suomessa, vähintään 80% "kasvatus"vastuusta siirtyessä laitoskouluille lasten täyttäessä seitsemän, seuraukset näkyvät sitten katukuvassa, sosiaalisen median kommenteissa, valtamediasisällöissä, oppilaitoksissa, työpaikoilla, vähän kaikkialla. Ja tietenkin myös kaikentasoisissa parisuhteissa. Välillä tuntuu kuin eläisi keskellä valtavaa laumaa pikkulapsia jotka ovat saaneet aikuisen voimat, aikuisen aivot (ilman käyttöohjetta) sekä aikuisen kehon ja sukuelimet. Lord of the Flies on national (and global) scale. Eihän "perinteisen mallin" suosimisessa (yksilövalintana) tietenkään mitään pahaa ole - se ei vaan laajemmassa mittakaavassa muuta yhtään mitään, koska se ei (sellaisenaan) vaikuta juurisyihin. Historian opetukset ovat tässä asiassa mielestäni aika rajallisia, koska nykyisen (eikä varsinkaan tulevan) kaltaista tilannetta ei ole koskaan ollut.

    VastaaPoista